Pitanja čitatelja: Koje su obaveze privatnih iznajmljivača smještaja u turizmu?

Lokalno
16.02.2013 11:08
D. Požarić
Ilustracija: funtana.com
Ilustracija: funtana.com
Nekoliko iznajmljivača soba i apartmana u Funtani (a imamo razloga vjerovati da je situacija slična i u drugim dijelovima Poreštine) obratilo nam se zbog nedoumica oko plaćanja članarine turističkoj zajednici, potrebnim dokumentima i opremi, pa smo se za pomoć obratili Turističkoj zajednici Funtane gdje smo dobili opširan odgovor na njihova pitanja.
Sukladno članku 4. Zakona o članarinama u turističkim zajednicama (NN 152/08), građani registrirani za pružanje usluga smještaja u domaćinstvu dužni su plaćati članarinu turističkoj zajednici.
Prema Zakonu, obveznici članarinu plaćaju po stopama razreda turističkog mjesta te prema ukupnom prihodu kojeg ostvare po osnovi pružanja usluga smještaja u domaćinstvu.
Prva skupina obveznika (razred A) sukladno Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o članarinama u turističkim zajednicama (NN 88/10) koji je stupio na snagu 1. siječnja 2011. godine, plaća članarinu prema stopi od 0,20 %.
Osnovica za obračun članarine građana koji pružaju usluge u domaćinstvu jest ostvareni ukupni prihod za tu djelatnost umnožen sa stopom od 0,20% (za razred A). Rok za podnošenje „Obrasca TZ" Poreznoj upravi je do kraja veljače iduće godine, dakle, nakon godine za koju se konačni obračun sastavlja temeljem Pravilnika o obliku i sadržaju podataka o osnovici za obračun članarine turističkoj zajednici (NN 119/09).
Iznajmljivači soba i apartmana dužni su u knjižari kupiti Obrazac TZ i u njega upisati ukupni prihod/primitak posebno za 2011. i 2012. godinu. Ukupni prihod/primitak utvrđuje se izračunom iz knjige Evidencije prometa za odgovarajuću godinu. Na ukupni prihod/primitak potrebno je obračunati stopu od 0,20%.
Iznajmljivači soba i apartmana dužni su imati:
 • rješenje o pružanju usluga u domaćinstvu,
 • knjigu „Evidencije prometa”,
 • „Popis gostiju” i „Knjigu gostiju” to jest, prijavljivati goste Turističkoj zajednici i MUP-u. Gosta je potrebno prijaviti unutar 24 sata od njegovog dolaska;
 • liječničko uvjerenje do kraja mjeseca travnja svake godine,
 • vidno istaknuti cjenik usluga izražen u kunama na stranim jezicima u svakoj smještajnoj jedinici,
 • na glavnom ulazu u objekt imati postavljenu standardiziranu ploču,
 • svi izdani računi za tekuću godinu moraju biti upisani po rednom broju u paragon bloku,
 • plaćen godišnji paušalni iznos boravišne pristojbe, odnosno boravišnu pristojbu po noćenju,
 • uplaćen godišnji paušalni porez,
 • uplaćenu članarinu Turističkoj zajednici .
 • kutiju prve pomoći!
Iznajmljivači nisu dužni posjedovati vatrogasni aparat , ali moraju imati pisane upute za slučaj nastanka požara, kontejnere i koševe za otpatke od vatrootpornog materijala (članak 15. Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu).
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti