Pitajte načelnika policije i članove poglavarstva jesu li oni normalni!

Lokalno
11.03.2009 00:00
D. Požarić
Tako započinje e-mail jedne ljutite Porečanke koja nikako ne može "probaviti" informaciju o stanju sigurnosti koju je načelnik porečke policije Valter Opašić pročitao Gradskom poglavarstvu, a njegovi članovi je prihvatili i zaključili da je stanje sigurnosti zadovoljavajuće.
Naša se čitateljica većim dijelom pisma obratila direktno članovima poglavarstva i načelniku policije, pa ga objavljujemo uz nešto malo kraćenja i ispravaka.

"Jeste li vi, ljudi, normalni?"

Kako možete prihvatiti da je stanje sigurnosti zadovoljavajuće, kad je kriminalitet povećan po svim stavkama, a "smanjen" je samo broj prometnih prekršaja? I to uglavnom zato što na ulici nikad i nigdje ne možete vidjeti skoro ni jednog policajca.
Da se podsjetimo što kaže načelnik Opašić, prvo o povećanjima:
  • blago povećanje ukupnog broja kaznenih djela
  • evidentiran je veći broj kaznenih djela iz domene općeg kriminaliteta
  • iz domene organiziranog kriminaliteta
  • iz domene kriminaliteta zlouporabe droga
  • iz domene maloljetničke delikvencije
  • iz domene gospodarskog kriminaliteta
  • iz domene javnog reda
A onda o smanjenjima:
  • bilježi se pad kaznenih djela iz domene prometa
  • nema više.
I još vas jednom pitam, gospodo iz poglavarstva, ŠTO JE TU VAMA ZADOVOLJAVAJUĆE i kakvih ste se ludih gljiva najeli kad propadanje društvenih vrijednosti smatrate zadovoljavajućim trendom?
Ulice su pune dilera, skitnica i kojekakvih propalica. Ima ih odasvud, a ne fali ni domaćih. Njima jure divljaci, na crveno svjetlo nitko ne staje a na žuto ne usporava. Zebra je dobar vic, a i pješaci istrčavaju na cestu kao muhe bez glave. Neispravnih automobila koliko hoćeš, kad vidim onaj plavi mercedes bosanskih tablica o kojem je i ovaj portal pisao, bježim što dalje od ceste. Na forumu možemo čitati o drugim raznim divljacima i krntijama. Kako takvi prolaze tehnički pregled?
Svaki dan pješačim ulicom Rajka Stipe ili se njome vozim. Ona je postala trkalište, poligon za (uglavnom mlade) budale. Danas me kod voćarnice skoro zgazio mladić u crnom "cliu" kojeg vidim parkiranog tamo negdje na kraju Massa Lombarde. Neki dan čitam o luđaku koji juri Pulskom ulicom. Pogledajte ono parkiranje ispred Video Bibe, je li to zadovoljavajuće i normalno i gdje je policija?
Automobili su parkirani po trotoarima, zebrama, cestama, rotorima, parkovima, posvuda. Smanjenje prometnih prekršaja?
I o tome je bilo govora na ovom portalu: ako na semaforu iz grada pokušavate skrenuti ulijevo, nema šanse. Kod svake izmjene svjetla ekipa nastavlja voziti kroz crveno, a ti se, glupačo, slikaj i plači kad ti auti i kamioni krenu s boka svirati i mahati srednjim prstom. Kod nas se parkira unutar rotora. Kod nas je normalno parkirati na mjestu predviđenom za invalide. Kod nas je normalno da kamioni robu iskrcavaju na trotoarima, a pješaci hodaju sredinom ceste (iste one koja služi kao trkalište budalama). Smanjenje broja prometnih prekršaja?
Gospodine Opašiću, imam za vas jedno direktno pitanje. Vi ste javna osoba i imam vas pravo anonimno prozivati. Dakle, gospodine Opašiću, ako vam danas sa zgrade na glavu padne jedan crijep, a sutra dva.... prekosutra tri... i tako dalje, da li se stanje te zgrade može smatrati zadovoljavajućim i kako ćete njezino stanje nazvati kad se zgrada napokon sruši do temelja? I dalje zadovoljavajućim, pretpostavljam?
Da se razumijemo, ja sam prosvjetna radnica i imam dobre živce, nikad van svojega doma neću "puknuti", ali mi se to dogodilo danas popodne pred računalom kad sam pročitala izvještaj sa sjednice Gradskog poglavarstva. Pukla sam k'o kokica.
Ne mogu i ne želim prihvatiti da političari koji odlučuju o našim sudbinama i šef policajaca koji nas trebaju štititi od zločinaca i neodgovornih pojedinaca samo poltronski zbrajaju brojke i dižu ruke i ne razmišljaju o onome što čine ni za što glasuju. Ne želim prihvatiti da ozbiljnu situaciju prepunu nesigurnosti i opasnosti za imovinu i živote smatraju "zadovoljavajućom" usprkos tome što sve, pa i njihove brojke, upućuje na pogoršanje općeg stanja.
Gospodo poglavari, gospodine policajče, ili radite svoj posao, ili se - tornjajte i prepustite mjesto onima koji to znaju, žele i mogu.
Potpis: luda profesorica (podaci poznati redakciji)
P.S.
Kad sam ja bila djevojka, mladići su nas navečer pratili kući zbog kavalirštine. Današnja mladež to mora zato da cure ne budu silovane i maltretirane.
Stanje - zadovoljavajuće.
P.P.S.
Poštovano uredništvo, zahvaljujem na uvrštenju, ali ću razumjeti ukoliko ne objavite ovo moje pismo. Naravno da nisam luda, ali osjećam da moram reagirati. Želim dati glas za hitne promjene u nama samima i onaj "klik u glavi" kojeg ste neki dan spomenuli u članku o porečkoj dvorani. Bravo za trud i upornost i hvala vam.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti