Pismo čitateljice: Nikad šume i putovi oko Poreča nisu imali ovoliko otpada

Lokalno
08.04.2021 17:12
Foto: divlje odlagalište otpada u Poreču (arhiva)
Foto: divlje odlagalište otpada u Poreču (arhiva)
Danas je na mail adresu Parentiuma stiglo pismo čitateljice dr. Barbare Sladonja, koja je, ponukana tužnim prizorima iz okolice Poreča, napisala osvrt na situaciju o divljim odlagalištima otpada. Pismo prenosimo uz minimalnu redakcijsku obradu.
"Svaka kuća u Poreču ispred ulaza ima svoj personalizirani spremnik za otpad. Komunalni otpad nam odvoze lijepi kamioni, prirodni otpad stavljamo u biorazgradive vreće, zelene gradske površine su besprijekorno uređene - imamo reciklažna dvorišta, na Košambri nas pristojno dočekuju i upute u koji spremnik što baciti - no svejedno nešto ozbiljno ne štima.
Šećete li prirodom, berete šparoge, izvodite psa? Sigurno ste primijetili i nadam se zgrozili nad sve većom količinom otpada u prirodi i brojem ilegalnih odlagališta otpada. Nikada šume i putovi oko Poreča nisu ovako izgledali.
Radi se o otpadu različite vrste, od glomaznog poput madraca i ormara, starih igračaka do stare hrane, trulog mesa i materijala koji osim vizualnog onečišćenja mogu dovesti i do ozbiljnih trovanja. S višim temperaturama takva odlagališta postaju i legla mikroorganizama te takva mogu imati negativne posljedice za cijeli ekosustav.
Trenutačno nam je koronavirus glavna tema, no, vjerujte, bezbrojne su mogućnosti razvoja i množenja nepoželjnih mikroorganizama. Nitko ne želi ovakve prizore u našem gradu.
Više uopće ne možemo govoriti o pojedinačnim divljim odlagalištima već o činjenici da se otpad odbacuje nekontrolirano u prirodu na cijelom području Poreča. Naše komunalno poduzeće pokušava obuzdati ovu pošast mjerama čišćenja, postavljanjem kamera i upozorenja, no, očito bez ikakvog uspjeha.>
Vrijeme je da se pokrenu ozbiljne i brze aktivnosti utvrđivanja razloga ovakvog ponašanja građana i definiraju mjere kojima bi se situacija popravila. U poduzeću koje se bavi zbrinjavanjem otpada sigurno ima eksperata koji mogu utvrditi slabe točke sustava i pokušati ih ukloniti. Ako ne mogu, moraju pokrenuti širu inicijativu, uključiti sve raspoložive dionike i zajedno naći rješenje. Možda treba postaviti pitanje: „Zašto je građanima lakše otpad koji su očito već utovarili u neko prijevozno sredstvo odložiti u šumu umjesto odnijeti na odlagalište Košambru?“.
Sumnjam da to itko radi s ciljem ugrožavanja prirode i u konačnici sebe. Odgovor na to pitanje rješenje je našeg problema. Trebalo bi biti obrnuto. Trebalo bi biti jednako teško (čitaj praktično, bez radnog vremena, besplatno) ili u početku čak i lakše odnijeti na Košambru. S obzirom na cijenu čišćenja postojećih divljih odlagališta i troškove svih ostalih mjera sanacije koje su posljedica tih smetlišta, možda bi se dolazak na Košambru zbog propisnog odlaganja otpada mogao u početku i simbolički financijski nagraditi.
To bi sigurno bio presedan u Hrvatskoj no sigurna sam da bi se u vrlo kratkom vremenu šume očistile."
Ne zaboravite da zasad nemamo Planet B. Odredimo prioritete i budimo aktivni, svi smo dio problema ali i rješenja. Koji dio birate?
(dr. Barbara Sladonja)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti