Pismo čitatelja: stanari naselja Bolnica ne mogu odlučivati za sve građane ovoga grada

Lokalno
25.08.2015 11:12
D. Požarić
Semafor na raskrižju ceste D75 kod naselja Bolnica u Poreču (foto: arhiva parentium.com)
Semafor na raskrižju ceste D75 kod naselja Bolnica u Poreču (foto: arhiva parentium.com)
Komentarom na intervju sa članom uprave Hrvatskih cesta za strateške investicije Edom Kosom javio nam se jedan od građana koji se automobilom gotovo svakodnevno vozi cestom od naselja Kukci do Cantine (poslovni objekt na križanju Vukovarske i ceste D75 kod rotora Parens), što uključuje i prolaz raskrižjem kod naselja Bolnica kojim promet reguliraju semafori.
Radi se o, podsjeća naš čitatelj, jedinom semaforiziranom raskrižju na državnoj cesti na kojoj ih je do sada o državnom trošku rekonstruirano odnosno modernizirano jedanaest. -Još je na početku rekonstrukcije ceste D75 naglašeno kako je zbog specifičnosti raskrižja kod Bolnice nemoguće izgraditi rotor, što je utvrdila ista ona građevinska struka koja je "riješila" preostalih 11 raskrižja.
Desno skretanje, predloženo od struke, u naravi znači da vozilo koje dolazi iz smjera grada i želi produžiti prema Bolnici, mora skrenuti udesno do prvog rotora (150 m) pa natrag do Bolnice. Vozilo iz pravca Bolnice kojim vozač želi stići do tržnice mora skrenuti udesno do prvog rotora (100 m) pa natrag, dok vozilo iz smjera Konzuma na putu do Bolnice mora produžiti ravno do rotora kod Parensa pa se vratiti natrag.
Desno skretanje ujedno znači i nesmetani (kontinuirani) promet na pravcu Konzum – Parens i obrnuto. Usput, nije baš nevažno da bi u tom slučaju sve troškove snosile Hrvatske ceste, kaže naš čitatelj navodeći kako se u svakom slučaju radi o skretanju ne dužem od 300 metara uz tridesetak sekundi izgubljenog vremena.
-Umjesto toga imamo semafor na kojem, ovisno o isprogramiranom intervalu i gustoći prometa, ako vozite ravno ili skrećete udesno morate čekati oko 40 sekundi. Ako skrećete ulijevo, onda čekate onoliko vremena koliko je potrebno da sva vozila iz suprotnog smjera prođu ravno, i sve to ako nema gužve pa u raskrižje uđete u prvom intervalu!
Osim navedenog, u aktualnom rješenju nema kontinuiteta prometa. Umjesto da konstantno vozimo, mi malo vozimo pa stanemo. Usput, crveno svjetlo na semaforu zaustavlja promet ne samo kod Bolnice nego i kod dva-tri susjedna rotora (LaCop, Parens i Tržnica).
Možemo prihvatiti činjenicu da građani (vozači) i njihovi tribuni imaju pravo iznositi svoje mišljenje i "istjerivati svoje pravde" kako je to učinjeno u slučaju raskrižja kod Bolnice. Njima je ovako vjerojatno bolje, ili barem tako misle. No, postavlja se pitanje što je sa svim ostalim građanima, gostima i prolaznicima kroz ovaj grad, koji svakodnevno koriste spomenuto raskrižje. Je li njih netko pitao što misle o postojećem i o predloženom rješenju? Bi li se, možda, prikupilo više potpisa onih koji misle drugačije da se Grad potrudio provesti javnu raspravu na temu navedenog raskrižja?
Ovako je nekolicina građana privatizirala problematiku rješenja raskrižja te neshvatljivom upornošću svima ostalima nametnula svoje viđenje. Takvo je stanje neprihvatljivo, to je valjda svakome jasno. Nešto treba učiniti. Nažalost, sada o trošku gradskog proračuna, odnosno građana grada Poreča, onih istih koje se nije pitalo što misle o predloženom desnom skretanju.
Ja osobno glasam za desno skretanje a vi?
P.S.
Kako građani ne bi bili dovedeni u zabludu molim da se jasno naglasi kako se u ovom konkretnom slučaju radi o DESNOM SKRETANJU prometa na raskrižju a ne u politici.
(podaci o čitatelju poznati redakciji) 
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti