Petkom u sedam: Korado Korlević o kometima, stanovnicima mračne strane Sunčeva sustava

Lokalno
20.02.2013 16:58
D. Požarić
1
1
Nakon predavanja Ivone Orlić o istarskom identitetu i autentičnosti u turizmu te Sniježane Matejčić o ispravljanju krivih Drina i organiziranom otporu civilnih aktivista, predavanja u Višnjanu vraćaju se na astronomske teme za koje je "zadužen" prof. Korado Korlević.
Ovotjedno predavanje iz serije Petkom u sedam posvećeno je kometima, tijelima koja dolaze iz najhladnijih i najudaljenijih dijelova Sunčeva sustava.
Uvodno će biti riječi o astronomskim događajima koji su obilježili prošli tjedan.
Predavanje profesora Korada Korlevića iz ciklusa Pekom u sedam u organizaciji Astronomskog društva Višnjan održat će se u petak, 22. veljače 2013. u 19 sati u staroj općinskoj vijećnici (Istarska 5, Višnjan).

Što o kometima kaže Wikipedija

Komet je nebesko tijelo koja se nalazi u eliptičnoj putanji oko Sunca. Dolaze iz najudaljenijih i najhladnijih područja Sunčevog sustava. Tamo su odbačeni gravitacijom divovskih planeta kada je Sunčev sustav tek nastajao. Većina ih stiže iz Oortovog oblaka-ledene sferične oblasti na samom rubu Sunčevog sustava.
Kometi se sastoje od silikatne prašine i smrznutih plinova u obliku raznih vrsta leda (inja) koji čine poroznu jezgru. Kada se putanja kometa počne približavati Suncu, zbog povećanja temperature, led i smrznute čestice počinju isparavati stvarajući oblak plina oko kometa koji se zove koma. Više pročitajte  ovdje .
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti