Peršurić premoćno pobijedio u prvom krugu, općine bez većih iznenađenja, Mattichu novi mandat

Istra
17.05.2021 00:21
D. Požarić
1
1
S gotovo 75 posto glasova, IDS-ov kandidat i aktualni gradonačelnik Loris Peršurić  u nedjelju je osvojio novi četverogodišnji mandat na čelu Poreča. Iako se Peršuriću predviđala pobjeda već u prvom krugu, treba reći da je u srazu s dvojicom solidnih protukandidata osvojio vrlo visok postotak glasova, ali i uvjerljivo najbolji rezultat na izborima za gradonačelnike u Istri. 
IDS je dobio većinu i na izborima za gradsko vijeće Poreča (57,21 posto). Lista nezavisnog Maurizia Zennara koji je vodio kampanju s naglaskom na transparentnost i građanski aktivizam odnijela je 12 posto, a SDP kao kontinuirana gradska oporba nešto više od 11 posto. Istarska stranka umirovljenika Marija Ritoše osvojila je malo više od 9 posto glasova porečkih birača.
U susjednoj Funtani, za načelnika općine ponovno je izabran nezavisni Mladen Grgeta , a nezavisna lista Igora Žikovića čiji je Grgeta bio kandidat osvojila je i najviše glasova na izborima za općinsko vijeće (43,17 posto). IDS-u na čelu s Ivanom Prekalj Martinčević pripalo je nešto manje od 29 posto. Slijede nezavisni Eugena Fabrisa i HDZ.
Nezavisni Angelo Mattich osvojio je četvrti mandat na čelu Općine Višnjan, nakon žestoke predizborne kampanje s IDS-ovom kandidatkinjom Anom Černjul. Mattichevi nezavisni su odnijeli i pobjedu u utrci za općinsko vijeće Višnjana.
Đulijano Petrović (IDS) preuzet će pak kormilo u Općini Kaštelir-Labinci, nakon umirovljenja popularnog načelnika Enija Jugovca. IDS-ova lista koju je predvodio Petrović osvojila je i većinu glasova za općinsko vijeće. Treba spomenuti da je nezavisni Marko Knezoci ostvario solidan rezultat u utrci za načelnika (305 glasova u odnosu na Petrovićevih 404) i za općinsko vijeće (gotovo 37 posto), dok je HDZ-ova lista za općinsko vijeće na čelu s Valterom Bratovićem dobila 7,76 posto.
IDS je zadržao vlast i u Svetom Lovreču, gdje se nakon dva mandata bez opozicije sučelio s novoformiranom nezavisnom listom Olivjera Antolovića. Aktualni načelnik Marko Ljubešić (IDS) dobio je povjerenje za još jedan mandat na toj dužnosti, a IDS-ova lista za općinsko vijeće na čelu s mladom snagom Kristinom Prekalj osvojila je više od 63 posto glasova. Nezavisnima Olivjera Antolovića pripalo je 36,88 posto glasova birača.  
Nivio Stojnić premoćno je pak osvojio još jedan mandat u nizu na čelu Općine Tar-Vabriga, za koji se natjecao kao nezavisni kandidat s podrškom IDS-a iz kojeg je lani morao istupiti. IDS-ova lista na čelu s Mladenom Vojinovićem dobila je većinu glasova u općinskom vijeću (60,37 posto). SDP-ova lista koju je predvodio nezavisni kandidat Giuliano Vojnović dobila je 26 posto glasova, dok je HDZ (nositelj Ilija Baljak) osvojio 13,61 posto.
Marko Ferenac (SDP) i Ivan Gerometta (IDS) su bili jedini kandidati za načelnike svojih općina Vižinade i Vrsara te se već od dana kada su objavljene kandidature znalo da će na dužnosti biti i u iduće četiri godine. Za vijeća tih općina konkurencija je bila znatno veća, a utrka mnogo zanimljivija. U Vrsaru je u vrlo tijesnoj završnici za predstavničku vlast IDS-u pripalo mrvicu iznad 50 posto glasova (listu je nosio Zoran Kalčić), a SDP-u solidnih 21,3 posto (nositelj Boris Šverko). Koalicija Demokrata, HSS-a i Laburista na čelu sa Serđom Popovićem osvojila je 16,87 posto, a HDZ (nositelj Željko Romić) 11,57 posto.
U Vižinadi, SDP je osvojio većinu u utrci za općinsko vijeće (55,11 posto). IDS-u je pripalo 31,77 posto glasova, a nezavisnoj listi Maksimilijana Ritosse 13,10 posto. (dm)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti