Pametnu klupu imamo, sad nam još trebaju samo pametna škovacera i metla

Lokalno
02.09.2015 17:50
D. Požarić
Nova pametna klupa - lampa - punjač na gradskoj rivi u Poreču
Nova pametna klupa - lampa - punjač na gradskoj rivi u Poreču
Zašto škovacera i metla? Pa zato da same krenu, kad već nitko neće, pokupiti bijeli prah kojeg su instalateri ostavili za sobom nakon što su na rivi u blizini gradske palače ugradili 10.159 kuna vrijednu "pametnu klupu".
Njena se pamet ogleda u tome što kolektorima zna prikupiti sunčevu svjetlost i pretvoriti je u električnu energiju, a onda noću svijetliti, ili 24 sata dnevno putem četiriju USB ( Universal Serial Bus ) priključaka puniti telefone, tablete i sve druge uređaje koji se inače mogu puniti putem takvog priključka.
Klupu je osmislio mladi inventivni 20-godišnjak iz Solina imenom Ivan i prezimenom Mrvoš . Već ju je uspio prodati u Splitu i Sarajevu.
Osim što ima nekoliko funkcija poput GPS lokacije i (sukladno njoj) prikaza podataka o lokalnim vremenskim prilikama ili kvaliteti zraka, klupa može postati i dio WiFi mreže. Na metalno tijelo postavljena je PVC sjedalica otporna na habanje koja štiti solarne panele i ugrađene akumulatore za pohranu električne energije.
Novitet na gradskoj rivi djeluje simpatično, a mi imamo i jedan besplatni prijedlog za nadogradnju: sjedeća površina na budućim klupama, kojih Grad Poreč planira ugraditi nekoliko, neka bude nagnuta za barem stupanj-dva kako nakon kiše ne bi zadržavala vodu u formi velikih kapi. Ili neka bude presvučena nečime što odbija vodu.
USB portovima, naročito onima okrenutima prema morskoj strani i soli želimo što duži život, baš kao i pleksiglasu sa donje strane, kad dođe u dodir sa vandalima. (dp)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti