Pametna tableta vas tuži doktoru da ju niste popili

Mozaik
15.09.2015 08:06
D. Požarić
1
1
Prema istraživanjima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u zemljama u razvoju 50 posto pacijenata s kroničnim bolestima ne uzima redovno svoju prepisanu terapiju, dok američke statistike procjenjuju da neredovito uzimanje lijekova SAD godišnje košta između 100 i 300 milijardi dolara u troškovima liječenja koji bi se mogli izbjeći kad bi se pacijenti držali terapija koje su im pripisali liječnici. Tvrtka Proteus Digital Health tome želi doskočiti prvom tabletom s probavljivim senzorom, čija uloga je da pacijenta i njegovog liječnika izvještava o (ne)redovitom uzimanju lijeka.
Sustav radi na taj način da se u tableti nalazi sićušni senzor koji se aktivira nakon što dođe u kontakt sa želučanom kiselinom u pacijentovom želucu, te emitira signal ka nosivom Proteus flasteru zalijepljenom na koži trbuha. Flaster pohranjuje podatke o aktivaciji tablete, koji uključuju vrijeme uzimanja, ali i drugu dijagnostiku, poput ugla pod kojim se nalazi tijelo, te uzoraka pacijentovih aktivnosti. Svi ti podaci se Bluetoothom šalju na pacijentov mobilni telefon, od kuda mogu ići dalje ka njegovom liječniku, medicinskoj sestri ili drugoj osobi koja skrbi za pacijenta.
Aplikacija na pacijentovom telefonu ima mogućnost da ga alarmira u slučaju da je zaboravio popiti tabletu u određeno vrijeme, odnosno da na to upozori njegovog liječnika ili skrbnika, a svi se podaci bilježe na servere aplikacije uz najvišu razinu sigurnosti, te im mogu pristupiti samo pacijenti i/ili ovlaštene osobe. Pored toga, aplikacija prati i status flastera koji služi za komunikaciju između tablete i gadgeta na koji se šalju podaci, pa će na vrijeme javiti pacijentu ili liječniku da ga je potrebno zamijeniti, kao što možete vidjeti u ovom videu.  
[videoembed2]
Proteus smatra da će njihova digitalna tableta najviše koristiti pacijentima s psihičkim poremećajima i bolestima poput Alzheimera i šizofrenije, kod kojih se najčešće zaboravlja uzimanje lijekova, ili ih pacijenti namjerno ne žele uzimati.  
Senzorska tableta Proteusa trenutno se nalazi u fazi odobravanja od Američke agencije za hranu i lijekove (FDA), te bi mogla postati prvi digitalni senzor za gutanje priznat od službene medicine. 
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti