Pala na Trgu slobode pa sat i pol čekala hitnu pomoć

Lokalno
21.02.2013 10:12
D. Požarić
Trg slobode u Poreču: Ozlijeđena je žena, prema pričama svjedoka, gotovo sat i pol vremena čekala da joj se pruži prva pomoć
Trg slobode u Poreču: Ozlijeđena je žena, prema pričama svjedoka, gotovo sat i pol vremena čekala da joj se pruži prva pomoć
Nemogući uvjeti rada na "hitnoj" najveći su krivac za nedaće građana koji, kad su u najvećoj nevolji, ne prezaju od toga da zbog kašnjenja ili nemogućnosti dolaska  prvo napadnu onoga tko im je pri ruci, a to su gotovo uvijek medicinsko osoblje i vozači Centra za hitnu medicinu. Slučajeva da bolesni i ozlijeđeni predugo čekaju medicinsku pomoć ima sve više, a pisali smo i o smrtnim slučajevima koji su bili posljedica kriminalno loše organiziranosti za koju su glavni i jedini krivci vrh Centra za hitnu medicinu i političari Istarske županije.
Posljednji takav zabilježeni slučaj jest onaj nesretne žene koja se prije dva dana oko 8 sati ujutro okliznula na pseći izmet(!) i tresnula na hladan kamen kojim je popločen Trg slobode u Poreču. Prolaznici su odmah nazvali broj 112, ali im je dispečer priopćio kako je jedan jedini porečki tim hitne pomoći na putu sa bolesnikom, pa će morati pričekati dolazak vozila i ekipe iz Umaga.
Žena je, prema riječima prodavačica iz obližnje trgovine, između sat i sat i pol ležala na hladnom kamenu. Od njega ju je dijelio samo komad kartona koji su prolaznici pod nju ugurali nakon što im je dispečer rekao da ozlijeđenu ženu do dolaska medicinske ekipe nije poželjno pomicati, kako joj se ozljede ne bi pogoršale.
I dok požrtvovni liječnici, medicinske sestre, medicinski tehničari i vozači koji nam u nevolji spašavaju živote moraju trpjeti opravdani, iako pogrešno usmjereni bijes nemoćnih građana, političarima ni šefovima Hitne zbog svih nemilih događaja ni vlas sa glave nije pala. Dokaz je to u prilog općeprihvaćenoj činjenici da našom županijom i državom umjesto sposobnih uglavnom (čast izuzecima) vladaju podobni te da odgovornost za odrađeni posao kakvu imaju djelatnici u privatnim tvrtkama nipošto ne postoji za kao ličke medvjede zaštićenu garnituru na vlasti.
Osim što je odluka da gradovi poput Poreča na raspolaganju imaju samo jedan tim za medicinsku pomoć tragična, još je tragičnija ideja o tome da Grad Poreč sufinancira medicinsku sestru ili tehničara koji se spomenutom jedinom timu pridodaju navečer. Tragedija se ogleda u tome da oni pacijentu nisu ovlašteni prepisati nikakvu terapiju niti obaviti bilo kakav zahvat temeljen na liječničkoj odluci. Dovedete li im teško oboljelu ili ozlijeđenu osobu, moći ćete je samo zajedno  gledati kako pati ili umire. Postoji u cijeloj toj priči i nešto bolesno, a to je da se spomenuto dodatno dežurstvo smatra  nadstandardom .
Vezani tekstovi:
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti