Ovogodišnji pulski festival Dječje knjige "Monte Librić" od 20. do 26. svibnja u Circolu

Kultura
05.04.2024 07:50
kb
Mitološka bića Istre i njihov život u istarskim kaštelima oživjet će u punom sjaju kroz bajkovitu temu i više od 70 programa 17. Monte Librića – Festivala dječje knjige, koji će se održati od 20. do 26. svibnja u pulskoj Zajednici Talijana – Circolu. Monte Librić u svom ovogodišnjem izdanju – najmlađoj, dječjoj publici u čast - ulazi u samo srce Istre, njenu narodnu predaju, legende i mitove o vilama, štrigama i štrigunima, divovima, krsnicima, orku, macmolićima…Priče o ovim bićima iz narodne predaje čvrsto su utkane u nematerijalnu baštinu Istre. Ovog će, pak, proljeća  izviriti kroz zidine i prozore istarskih kaštela, doseliti u krošnje stoljetnih stabala na terasi Circola, ustoličiti se na glavnoj pozornici 17. Monte Librića i kroz središnju temu naslovljenu „Mitološka bića Istre“ živjeti u svim njegovim programima.
Tradicionalno, i na ovogodišnjem Libriću posjetitelje tijekom sedam svibanjskih dana od 8 do 20 sati dočekuju omiljeni dječji programi: Piknik s autorom, Maštolov, Librofonia, Libić Teatrino, Galerijica, Storytelling, Priča za laku noć, Librić po našu, Libraonice i brojne druge kreativne radionice. Mitološka bića Istre „stanovat će“ u svim Librić-pričama, pričaonicama, radionicama, književnim promocijama, gostovati na koncertima, izložbama, performansima, slušaonicama, ali i penjaonicama. U Circolo se, naime, među mnoštvo knjiga, vraća velika penjačka stijena, a središnje mjesto brojnih kreativnih i maštovitih programskih događanja 17. Monte Librića bit će pozornica koju je oblikovao osebujni umjetnik Zdenko Bašić.
- Inspiraciju za ovaj Librić crpili smo iz njegove ilustrirane knjige 'Čarobna Istra – skrivene tajne istarskih gradina'', čija će atmosfera na naš festival donijeti duh vremena u kojima su mitovi stvarani. Ovogodišnja tema Librića – 'Mitološka bića Istre' – čestitka je i obljetničkom 30. Sajmu knjige u Istri - u čijem je okrilju 'rođen' Librić - a koji ove godine slavi mikrokozmos Istre, kaže Slavica Ćurković, direktorica Monte Librića. Najavljuje i da će program 17. Monte Librića svaki dan biti posvećen jednom mitološkom biću Istre. Tako će iz bogate baštinske riznice Istre Librić ugostiti štrige i štrigune. Kako su gradile Divić-grad, kojeg danas znamo kao pulsku Arenu, i kako su nastali Brijuni djeci će objasniti planinske vile s Učke. Iz Motovuna stiže najslavniji istarski div Veli Jože, čiji potomci, kažu, i danas žive u istarskim šumama. Gorostasni div Dragonja ispričat će priču o tome kako je spasio Pazin i otkriti tajnu kako se iz pazinske jame podno kaštela može stići sve do središta zemlje. Na Libriću će se skrivati macmolić: maleno, na oko simpatično stvorenje, koje nosi crvenu kapicu i „skriva svoje dlakave ruke i mačje kandže“. Macmolić će predstaviti Kršan, kaštel čija starost do danas nije ustanovljena, ali se zna da je tu pronađen Istarski razvod.
- Arhitektura, povijest, geografija ali morfologija istarskog prostora, njene gradine, kašteli, rijeke, kanjoni, jame, škulje, bajkovita mitološka bića, legende i narodna predaja bit će inspiracija za nove priče i maštanja koja će nastajati na 17. Libriću. Sve to događat će se u okružju mnoštva knjiga namijenjenih najmlađima. Jer oko osebujne arhitekture Istre i njene mitologije oblikovali smo i naše ovogodišnje festivalske programe poticaja za čitanje. Librić od svojih početaka njeguje suradnju s pulskim osnovnim školama, Sveučilištem Jurja Dobrile te knjižničarkama Pule i Istre, a ove godine ta je suradnja još čvršća. Posebno nas raduje što će se u naše Libraonice, koje vode studenti Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile, uključiti i knjižničarke iz Pule i Istre, koje će s učenicima čitati priče o mitološkim bićima Istre, kaže Slavica Ćurković. Najavljuje i otvaranje izložbe radova učenika Osnovne škole Tone Peruška „Mitološka bića Istre“ kojima je inspiracija bila ovogodišnja tema Librića. Učenički radovi nastali su u sklopu zavičajne nastave na likovnoj i tehničkoj grupi pod mentorstvom učiteljica Mirjane Konta i Natalie Carraro, a moći će ih vidjeti publika u Circolu u Galerijici Monte Librića od 20. do 26. svibnja.
Tijekom 17. Librića djeca će kroz brojne kreativne radionice moći kreirati svoja vlastita mitološka bića za koje će ideje moći dobiti i kroz slušanje priča, kazališne predstave, magične performanse te druge programe.
Uobičajeno, ovogodišnji pulski Festival dječje knjige, jedinstven u Hrvatskoj, svoju će publiku upoznati s recentnom i tematski raznolikom književnom produkcijom za djecu. Stoga organizatori 17. Librića s ponosom najavljuju predstavljanje čak 16 najnovijih izdanja za djecu i mlade koja u Pulu donosi 20 eminentnih autora iz Hrvatske i inozemstva.
- I ove godine ustrajemo na dvojezičnosti: upravo u suradnji sa Zajednicom Talijana Pula u sklopu programa 'Più che una storia' i na 17. Libriću pričat ćemo i čitati priče na talijanskom jeziku, a u goste nam dolaze i talijanski autori.
Bez obzira na brojne novosti kojima svake godine obogaćujemo naš program Monte Librića, cilj je uvijek isti: pomoći djeci da postanu prvo mali, pa onda i veliki čitatelji i čitateljice. Naoružajmo se znatiželjom i uđimo u zemlju mitova i fantazija, poziva Slavica Ćurković na 17. Monte Librić.
Tradicionalno, i ovogodišnji Monte Librić donosi bogat prodajni dio te će u Circolu biti izloženo oko četiri tisuće naslova slikovnica i knjiga za djecu i mlade koji će biti ponuđeni publici po posebno povoljnim cijenama.
Sve informacije o programima i gostima 17. Monte Librića moguće je pratiti na web stranici montelibric.hr , te društvenim mrežama.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti