Ovog tjedna u Pučkom otvorenom učilištu Poreč

Kultura
15.08.2018 10:47
D. Požarić
1
1

Glazbeno-scenska djelatnost

23. Jazz u lapidariju:  srijeda, 15. 8. u 21.00 B's FUNstallation (Zvonimir Bajević, truba, Miron Hauser, trombon, Mario Bočić, tenor saksofon, Luka Žužić, klavir, Goran Rukavina, kontrabas, Adriano Bernobić, bubnjevi )
B's FUNstallation (skraćeno od Baja's) domaći je sekstet koji je sredinom 2012. okupio trubač Zvonimir Bajević. Njegovi su članovi sudjelovali u mnoštvu projekata s nizom drugih priznatih džez-glazbenika, a polje interesa sastava je istraživanje i definiranje vlastita autorskog izričaja kroz širok spektar glazbenih utjecaja koji ga okružuje u svim životnim aspektima.
23. Jazz u lapidariju nastavlja s vrhunskim izvedbama cijenjenih izvođača, a cjelokupni program sezone dostupan je na poveznici https://bit.ly/jazzinlap23 . Ulaz je za sve koncerte slobodan.
57. Koncerti u Eufrazijani:  petak, 17. 8. u 21.00 Trio Evocación (Lovro Petretić, gitara, Ivan Šimatović, gitara, Luka Lovreković, gitara)
Trio Evocación redovito održava koncerte diljem Hrvatske, a u Poreču nastupa zahvaljujući osvojenoj nagradi na PorečFestu, međunarodnom gitarističkom i violinističkom natjecanju. U djelovanju ovog trija nagrađivanih hrvatskih gitarista posebno se ističe suradnja sa Španjolskom ambasadom u Zagrebu u kojoj trio promovira španjolski gitarski repertoar.
Ovogodišnja sezona Koncerata u Eufrazijani donosi sveukupno dvanaest koncerata klasične glazbe pomno odabranih i svjetski priznatih izvođača petkom od srpnja do početka rujna od 21 sat. Cijena ulaznice iznosi 50 kn, a može se kupiti na ulazu u Eufrazijevu baziliku na dan koncerta sat vremena prije početka izvedbe. Za umirovljenike i djecu ispod 12 godina je ulaz besplatan.
Program za cijelu sezonu dostupan je na poveznici https://bit.ly/2u3WwCj .

Likovna djelatnost

U galeriji Zuccato otvorena je izložba Interspace Gorana Škofića - Decumanus 34 - trajanje izložbe: do 1. 9. 2018. radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 22.00
Goran Škofić redatelj je i multimedijski umjetnik rođen u Puli 1979. Diplomirao je dizajn vizualnih medija na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2005. te je svoj umjetnički i istraživački rad nastavio u Francuskoj, Švicarskoj, Belgiji, SAD-u i Brazilu. Njegovi se radovi redovito prikazuju na izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu.
Upotreba tijela te njegova kontrola i manipulacija u medijima fotografije, filma, videa i multimedijalih instalacija glavna su obilježja njegova rada. Korištenjem mogućnosti pokretnih slika te medijske transformacije prostora Škofić u svojim radovima razmatra društvene deformacije i razne apsurde svakodnevnice u kojima je, između ostalih, i on sâm protagonist. Iako obrađuje ozbiljne teme, kroz radove se često provlače doze humora i autoironije.
Škofić izložbom Interspace predstavlja prepoznate videoradove, videoperformanse, fotografije i site-specific videoinstalacije, hvaljene od kritike i javnosti. Izložbom se prikazuju posebno odabrani radovi iz cjelokupnog opusa umjetnika, čineći tako izložbu njegovom svojevrsnom retrospektivom. Radove povezuje dijalog instalacija s izložbenim prostorom i njegovo korištenje kao ključnog elementa djela u kojima je zamagljena granica stvarnosti i umjetničkog rada. Izložba Interspace posebno se posvećuje odnosu tijela, umjetničkog djela i prostora u kojemu je izložen. Sve radove također povezuju i tehnički i estetski visokokvalitetni prikazi izvedbe/situacije, ali i minimalistička i pročišćena narativna struktura te autonomija zvuka rada, koja kao zvučna skulptura ispunjava prostor. Izložba predstavlja i kontinuirani dijalog umjetnika, posjetitelja, djela i izložbenog prostora koji Goran Škofić mijenja, inkorporira i preobražava kroz svoje radove. Komunikacija može uspjeti samo i upravo ako posjetitelj prepoznaje elemente prostora oko sebe u umjetničkim instalacijama i polako traži i prepoznaje suptilne manipulacije. Cjelokupna izložba funkcionira kao jedinstvena umjetnička instalacija u kojoj manipulacija medijem, razinama stvarnosti i prikazom ljudskog tijela pruža uvijek iznova novo iskustvo.
Patricija Počanić
U Istarskoj sabornici i Maloj galeriji otvoren je 58. Annale: Priroda, društvo i druge priče. trajanje izložbe: do 15. 9. -
Radno vrijeme Istarske sabornice: svakim danom 10.00 – 22.00
Radno vrijeme Male galerije: 10.00 – 12.00 i 19.00 – 22.00, osim nedjeljom i blagdanom
Najstarija skupna izložba suvremene umjetnosti u Hrvatskoj – porečki Annale, koja zadržava kontinuitet izlaganja od utemeljenja 1961. godine, ove godine nosi naziv Priroda, društvo i druge priče. Izložba okuplja radove suvremenih umjetnika koji tematiziraju prirodu kao mjesta fizičkog i mentalnog prostora te kao otisak društvenih, povijesnih, ideoloških, egzistencijalnih, kulturoloških, rodnih i drugih priča.
Annale ove godine okuplja 34 autora čiji su radovi podijeljeni u šest tematskih cjelina i prikazuje medijski raznorodna djela recentne umjetnosti koja problematiziraju prirodu kao javni prostor, kao prostor kolektivnog ili osobnog sjećanja, istražuje dijalektički i antagonistički odnos prirode i kulture, kao i posljedice narušene ravnoteže u najnovije doba.
„Nije nam cilj prikazati povijesni pregled bavljenja navedenom temom, već različite primjere recentnog stvaralaštva“, naglašava Nataša Ivančević, ovogodišnja izbornica Annala, povjesničarka umjetnosti, pomoćnica ravnatelja i muzejska savjetnica u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, koja više od 20 godina radi u muzejskoj struci, te je dosad autorski osmislila i realizirala 60-ak izložbi suvremenih umjetnika.
Organizator Annala, Pučko otvoreno učilište Poreč, zahvaljuje Muzeju moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke i Muzeju suvremene umjetnosti iz Zagreba na posudbi radova.
Na 58. Annalu izlažu: Maddalena Ambrosio, Zrinka Barbarić, Tomislav Brajnović, Jasenka Bulj, Marcus Doyle, Sebastijan Dračić, Vitar Drinković, Silvija Đolonga, FOKUS grupa, Isabelle Hayeur, Michal Iwanowski, Ivan Kožarić, Andrej Kurtin, Florence Lazar, Petra Orbanić i Marija Plečko, Zoran Pavelić, Marina Paulenko i Borko Vukosav, Kristina Pongrac, Igor Ruf, Sofija Silvia, Robertina Šebjanič, Bojan Šumonja i Marko Jakše, Ivan Tudek, Nora Turato, Nikola Ukić, Zlatan Vehabović, Sandra Vitaljić, Mirjana Vodopija, Silvio Vujičić i Sonja Vuk.

Kino

četvrtak, 16. 8., petak, 17. 8. i subota, 18. 8. u 19.00 - Bijeli očnjak – sinkronizirano
izvorno ime: White fang
redatelj: Alexandre Espigares
žanr: animacija, avantura
uloge: Zoran Gogić, Ivan Colarić, Janko Rakoš, Olga Pakalović, Dušan Gojić, Alen Šalinović, Janko Popović Volarić
trajanje: 85 minuta
sadržaj filma: Ova klasična priča ispričana je iz perspektive ponosnog i hrabrog vuka-psa, Bijelog Očnjaka, koji nas vodi na avanturu života. Nakon što je odvojen od svoje majke još kao mladunče, Bijeli Očnjak je na svom putu naučio važne životne lekcije. Prvo ga je odgajao Grey Beaver, vođa plemena iz Yukona. Ondje je naučio kako se odnositi s poštovanjem prema drugima, kako biti vođa i kako voljeti druge. Međutim, sve se mijenja kada ga uzima zločesti trgovac Beauty Smith koji ga uvodi u okrutan svijet borbe pasa. Kada ga spasi par dragih ljudi, Bijeli Očnjak mora naučiti savladati svoje divlje instinkte i biti njihov prijatelj.
četvrtak, 16. 8., petak, 17. 8. i subota, 18. 8. u 21.00  - Comic sans – kategorija 12
izvorno ime: Comic sans
redatelj: Nevio Marasović
žanr: komedija, drama
uloge: Janko Popović Volarić, Zlatko Burić, Nataša Janjić
trajanje: 103 minuta
sadržaj filma: Alan, Zagrepčanin viških korijena, može se pohvaliti izuzetno uspješnom karijerom grafičkog dizajnera. S druge se strane ne može pohvaliti odnosima sa svojim bivšim djevojkama niti odnosom sa svojim ocem, slikarom i hedonistom Brunom. Iznenadno putovanje na Vis prisilit će Alana i Brunu da kroz niz kako humorističnih tako i dramatičnih situacija preispitaju svoje odnose, a prije svega će navesti Alana na preispitivanje vlastitih prioriteta.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti