Ovog tjedna u Pučkom otvorenom učilištu Poreč

Kultura
07.08.2018 11:44
D. Požarić
1
1

Glazbeno-scenska djelatnost

23. Jazz u lapidariju: srijeda, 8. 8. u 21.00
Trevor Brown (Australija) – saksofon, flauta, klarinet
Bura
Multiinstrumentalist i improvizator Trevor Brown iz Sydneyja iz Australije vraća se u Poreč s projektom Bura, a ovom će prilikom zasvirati saksofon, flautu i klarinet.
23. Jazz u lapidariju nastavlja s vrhunskim izvedbama cijenjenih izvođača, a cjelokupni program sezone dostupan je na poveznici https://bit.ly/jazzinlap23 . Ulaz je za sve koncerte slobodan.
57. Koncerti u Eufrazijani: petak, 10. 8. u 21.00
Harlequin Art Collective (Dani Bošnjak, flauta, Alan Bošnjak, trombon, Šimun Matišić, vibrafon, Stjepan Vuger, harmonika, Marta Schwaiger, sopran).
Harlequin Art Collective osnovan je početkom godine s ciljem da publici ponudi neobičan i nov zvučni kolaž. Ova netipična kombinacija instrumenata i glasa, koji bi se isprva mogli činiti nespojivima, rezultira kompaktnim i stabilnim spojem zvukova. Za Eufrazijanu Harlequin Art Collective priprema program skladbi Oliviera Messiaena i Johanna Sebastiana Bacha.
Ovogodišnja sezona Koncerata u Eufrazijani donosi sveukupno dvanaest koncerata klasične glazbe pomno odabranih i svjetski priznatih izvođača petkom od srpnja do početka rujna od 21 sat. Cijena ulaznice iznosi 50 kn, a može se kupiti na ulazu u Eufrazijevu baziliku na dan koncerta sat vremena prije početka izvedbe. Za umirovljenike i djecu ispod 12 godina je ulaz besplatan.
Program za cijelu sezonu dostupan je na poveznici https://bit.ly/2u3WwCj .

Likovna djelatnost

ponedjeljak, 13. 8. u 21.00, otvorenje izložbe Interspace Gorana Škofića, galerija Zuccato, Decumanus 34
trajanje izložbe: 13. 8. – 1. 9. 2018., radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 22.00
Goran Škofić redatelj je i multimedijski umjetnik rođen u Puli 1979. Diplomirao je dizajn vizualnih medija na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2005. Nakon završetka Umjetničke akademije u Splitu Škofić svoj umjetnički i istraživački rad nastavlja u Francuskoj, Švicarskoj, Belgiji, SAD-u i Brazilu. Njegovi se radovi redovito prikazuju na izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu.
Upotreba tijela te njegova kontrola i manipulacija u medijima fotografije, filma, videa i multimedijalnih instalacija glavna su obilježja njegova rada. Korištenjem mogućnosti pokretnih slika te medijske transformacije prostora Škofić u svojim radovima razmatra društvene deformacije i razne apsurde svakodnevice u kojima je, između ostalih, i on sâm protagonist. Iako obrađuje ozbiljne teme, kroz radove se često provlače doze humora i autoironije.
Škofić izložbom Interspace predstavlja prepoznate videoradove, videoperformanse, fotografije i site-specific videoinstalacije, hvaljene od kritike i od javnosti. Izložbom se prikazuju posebno odabrani radovi iz cjelokupnog opusa umjetnika, čineći tako izložbu njegovom svojevrsnom retrospektivom. Radove povezuje dijalog instalacija s izložbenim prostorom i njegovo korištenje kao ključnog elementa djela u kojima je zamagljena granica stvarnosti i umjetničkog rada. Izložba Interspace posebno se posvećuje odnosu tijela, umjetničkog djela i prostora u kojemu je izložen. Sve radove također povezuju i tehnički i estetski visokokvalitetni prikazi izvedbe/situacije, ali i minimalistička i pročišćena narativna struktura te autonomija zvuka rada, koja kao zvučna skulptura ispunjava prostor. Težnja prema pomicanju granica (nad)realnosti pomoću suptilne manipulacije medijem, autoironiji, humoru, isticanju apsurda svakodnevice i kritičkog komentara društva također se javljaju u opusu umjetnika. U nizu tih postupaka realiziranih na semantičkoj razini djela ili u njihovoj medijskoj i fizičkoj pojavnosti, s jedne se strane kontinuirano tijekom godina djelovanja odvijaju prekidi. Oni su suptilni tehnički prekidi u ciklusima instalacija, razlomljena linija (auto)ironijskih te apsurdnih narativa radova, lom između društvene/kolektivne stvarnosti i individualnog iskustva umjetnika, rascjep između različitih razina stvarnosti (one virtualne prikazanog lika, izložbene stvarnosti rada i stvarnosti u kojoj se nalazi promatrač) ili diskontinuitet ponavljanih stanja koje izvodi lik umjetnika i koji jedino u prekidima pronalazi mir i odmak od apsurdnog ponavljanja radnje. S druge je strane to kontinuirani dijalog umjetnika, posjetitelja, djela i izložbenog prostora koji Goran Škofić mijenja, inkorporira i preobražava kroz svoje radove. Komunikacija može uspjeti samo i upravo ako posjetitelj prepoznaje elemente prostora oko sebe u umjetničkim instalacijama i polako traži i prepoznaje suptilne manipulacije. Cjelokupna izložba funkcionira kao jedinstvena umjetnička instalacija u kojoj manipulacija medijem, razinama stvarnosti i prikazom ljudskog tijela pruža uvijek iznova novo iskustvo.
Patricija Počanić
U Istarskoj sabornici i Maloj galeriji otvoren je 58. Annale : Priroda, društvo i druge priče
trajanje izložbe: do 15. 9., radno vrijeme Istarske sabornice: svakim danom 10.00 – 22.00, radno vrijeme galerije: 10.00 – 12.00 i 19.00 – 22.00, osim nedjeljom i blagdanom
Najstarija skupna izložba suvremene umjetnosti u Hrvatskoj – porečki Annale, koja zadržava kontinuitet izlaganja od utemeljenja 1961. godine, ove godine nosi naziv Priroda, društvo i druge priče. Izložba okuplja radove suvremenih umjetnika koji tematiziraju prirodu kao mjesta fizičkog i mentalnog prostora te kao otisak društvenih, povijesnih, ideoloških, egzistencijalnih, kulturoloških, rodnih i drugih priča.
Annale ove godine okuplja 34 autora čiji su radovi podijeljeni u šest tematskih cjelina i prikazuje medijski raznorodna djela recentne umjetnosti koja problematiziraju prirodu kao javni prostor, kao prostor kolektivnog ili osobnog sjećanja, istražuje dijalektički i antagonistički odnos prirode i kulture, kao i posljedice narušene ravnoteže u najnovije doba.
„Nije nam cilj prikazati povijesni pregled bavljenja navedenom temom, već različite primjere recentnog stvaralaštva“, naglašava Nataša Ivančević, ovogodišnja izbornica Annala, povjesničarka umjetnosti, pomoćnica ravnatelja i muzejska savjetnica u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, koja više od 20 godina radi u muzejskoj struci, te je dosad autorski osmislila i realizirala 60-ak izložbi suvremenih umjetnika.
58. Annale potpomognut je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Poreča i Turističke zajednice grada Poreča. Donatori izložbe su Valamar Riviera, Kunsttrans, Vina Rossi i Kampanjola.
Organizator Annala Pučko otvoreno učilište Poreč zahvaljuje Muzeju moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke i Muzeju suvremene umjetnosti iz Zagreba na posudbi radova.
Na 58. Annalu izlažu: Maddalena Ambrosio, Zrinka Barbarić, Tomislav Brajnović, Jasenka Bulj, Marcus Doyle, Sebastijan Dračić, Vitar Drinković, Silvija Đolonga, FOKUS grupa, Isabelle Hayeur, Michal Iwanowski, Ivan Kožarić, Andrej Kurtin, Florence Lazar, Petra Orbanić i Marija Plečko, Zoran Pavelić, Marina Paulenko i Borko Vukosav, Kristina Pongrac, Igor Ruf, Sofija Silvia, Robertina Šebjanič, Bojan Šumonja i Marko Jakše, Ivan Tudek, Nora Turato, Nikola Ukić, Zlatan Vehabović, Sandra Vitaljić, Mirjana Vodopija, Silvio Vujičić i Sonja Vuk.

Kino

četvrtak, 9. 8., petak, 10. 8. i subota, 11. 8. u 21.00 - Špijun koji me napucao – kategorija 15
izvorno ime: The spy who dumped me
redatelj: Susanna Fogel
žanr: akcija, komedija
uloge: Mila Kunis, Sam Heughan, Kate McKinnon
trajanje: 117 minuta
sadržaj filma: Audrey (Mila Kunis) i Morgan (Kate McKinnon), dvije tridesetogodišnjakinje iz Los Angelesa, nađu se upletene u neočekivanu svjetsku zavjeru kada se Audreyn bivši dečko pojavi u njihovom stanu s opasnim ubojicama za petama. Njih dvije odmah krenu u akciju, bježeći preko Europe sa šarmantnim britanskim agentom i planom za spas svijeta.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti