Ovog tjedna u Pučkom otvorenom učilištu Poreč

Kultura
29.08.2018 17:46
D. Požarić
1
1

Glazbeno-scenska djelatnost

18. Street art Poreč
Street art Poreč, festival ulične umjetnosti, ove se godine održava od 22. do 30 kolovoza. Program se odvija na 7 lokacija u gradu – na Trgu slobode, Trgu Matije Gupca, različitim mjestima šetališta Lungomare, u Parku Olge Ban, Eufrazijevoj ulici i u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine, a najaktivniji je prostor gradske tržnice, koji gotovo svakodnevno dodatno oživljavaju i razveseljavaju različiti glazbenici.
Raznolik program festivala ove godine nudi glazbene, scenske, literarne i gastronomske performanse, cirkuske točke, svjetlosne instalacije i radionice te su svi sadržaji besplatni. Cjelokupan program festivala dostupan je na stranici: https://bit.ly/2vKDS3m .
23. Jazz u lapidariju:
srijeda, 29. 8. u 21.00  - Oleg Kireyev quartet (Rusija, Hrvatska) (Oleg Kireyev, tenor-saksofon, Matija Poropat, klavir, Alex Brajković, bubnjevi, Nenad Mirt, kontrabas=
Posljednji koncert 23. sezone Jazza u lapidariju izvest će kvartet poznatog i priznatog ruskog tenor-saksofonista Olega Kireyeva. Kireyev nastupa po Rusiji, Americi i Europi te je izdao sveukupno 13 albuma. Album Mandala iz 2007. bio je nominiran za Grammy u kategoriji najboljeg suvremenog džez-albuma, a prošlogodišnji je album The Meeting ušao među 100 najboljih džez-albuma na američkoj top-listi. U lapidariju će Oleg Kireyev nastupiti u kvartetu u kojemu oko sebe okuplja izvrsne domaće džezere – Matiju Poropata na klaviru, Alexa Brajkovića na bubnjevima te Nenada Mirta na kontrabasu.
Ulaz na koncert je slobodan.
57. Koncerti u Eufrazijani
utorak, 28. 8. u 21.00 Rhapsody guitar
Nastup polaznika Ljetne škole gitare pod vodstvom profesora gitare i predavača Xhevdeta Sahatxhije prikazat će svu ljepotu ujedinjenja različitih uzrasta i narodnosti u glazbi. Cilj škole je promocija mladih gitarista, afirmacija njihovih glazbenih potencijala, napredovanje u novim saznanjima, širenje multikulturalnih vrijednosti te sudjelovanje u raznim glazbenim formacijama, koncertima i nastupima.
Za Eufrazijanu Rhapsody guitar priprema raznolik program koji uključuje skladbe Johanna Sebastiana Bacha, Fernanda Sora, Fernanda Carullija, Maura Giulianija, Rolanda Dyensa i drugih.
petak, 31. 8. u 21.00  Trio Marsupilami (Mirjana Krišković, harfa, Tvrtko Pavlin, viola, Dani Bošnjak, flauta)
Izvrsni i priznati glazbenici trija Marsupilami članovi su različitih komornih sastava i ansambala te dobitnici brojnih nagrada. U ovome će skladnom triju Mirjana Krišković na harfi, Tvrtko Pavlin na violi i Dani Bošnjak na flauti slušatelje voditi na zanimljivo putovanje vlastitim svjetovima emocija. Za Eufrazijanu trio priprema program skladbi Claudea Debussyja, Johanna Sebastiana Bacha, Gabriela Faurea i Torua Takemitsua.
Cijena ulaznice iznosi 50 kn, a može se kupiti na ulazu u Eufrazijevu baziliku na dan koncerta sat vremena prije početka izvedbe. Za umirovljenike i djecu ispod 12 godina je ulaz besplatan.
Program za cijelu sezonu 57. Koncerata u Eufrazijani dostupan je na poveznici https://bit.ly/2u3WwCj .

Likovna djelatnost

U galeriji Zuccato otvorena je izložba Interspace Gorana Škofića - Decumanus 34 - trajanje izložbe: do 1. 9. 2018., radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 22.00
 Goran Škofić redatelj je i multimedijski umjetnik rođen u Puli 1979. Diplomirao je dizajn vizualnih medija na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2005. te je svoj umjetnički i istraživački rad nastavio u Francuskoj, Švicarskoj, Belgiji, SAD-u i Brazilu. Njegovi se radovi redovito prikazuju na izložbama i festivalima u zemlji i inozemstvu.
Upotreba tijela te njegova kontrola i manipulacija u medijima fotografije, filma, videa i multimedijalnih instalacija glavna su obilježja Škofićeva rada. Korištenjem mogućnosti pokretnih slika te medijske transformacije prostora Škofić u svojim radovima razmatra društvene deformacije i razne apsurde svakodnevice u kojima je, među ostalima, i on sâm protagonist. Iako obrađuje ozbiljne teme, kroz radove se često provlače doze humora i autoironije.
Škofić izložbom Interspace predstavlja prepoznate videoradove, videoperformanse, fotografije i site-specific videoinstalacije. Izložbom se prikazuju posebno odabrani radovi iz cjelokupnog opusa umjetnika, čineći tako izložbu njegovom svojevrsnom retrospektivom. Radove povezuje dijalog instalacija s izložbenim prostorom i njegovo korištenje kao ključnog elementa djela u kojima je zamagljena granica stvarnosti i umjetničkog rada. Izložba Interspace posebno se posvećuje odnosu tijela, umjetničkog djela i prostora u kojemu je izložen. Sve radove također povezuju i tehnički i estetski visokokvalitetni prikazi izvedbe/situacije, ali i minimalistička i pročišćena narativna struktura te autonomija zvuka rada, koja kao zvučna skulptura ispunjava prostor. Izložba predstavlja i kontinuirani dijalog umjetnika, posjetitelja, djela i izložbenog prostora koji Goran Škofić mijenja, inkorporira i preobražava kroz svoje radove. Komunikacija može uspjeti samo i upravo ako posjetitelj prepoznaje elemente prostora oko sebe u umjetničkim instalacijama i polako traži i prepoznaje suptilne manipulacije. Cjelokupna izložba funkcionira kao jedinstvena umjetnička instalacija u kojoj manipulacija medijem, razinama stvarnosti i prikazom ljudskog tijela pruža uvijek iznova novo iskustvo.
U Istarskoj sabornici i Maloj galeriji otvoren je 58. Annale: Priroda, društvo i druge priče.
trajanje izložbe: do 15. 9., radno vrijeme Istarske sabornice: svakim danom 10.00 – 22.00, radno vrijeme Male galerije: 10.00 – 12.00 i 19.00 – 22.00, osim nedjeljom i blagdanom
Najstarija skupna izložba suvremene umjetnosti u Hrvatskoj – porečki Annale, koja zadržava kontinuitet izlaganja od utemeljenja 1961. godine, ove godine nosi naziv Priroda, društvo i druge priče. Izložba okuplja radove suvremenih umjetnika koji tematiziraju prirodu kao mjesta fizičkog i mentalnog prostora te kao otisak društvenih, povijesnih, ideoloških, egzistencijalnih, kulturoloških, rodnih i drugih priča.
Annale ove godine okuplja 34 autora čiji su radovi podijeljeni u šest tematskih cjelina i prikazuje medijski raznorodna djela recentne umjetnosti koja problematiziraju prirodu kao javni prostor, kao prostor kolektivnog ili osobnog sjećanja, istražuje dijalektički i antagonistički odnos prirode i kulture, kao i posljedice narušene ravnoteže u najnovije doba.
„Nije nam cilj prikazati povijesni pregled bavljenja navedenom temom, već različite primjere recentnog stvaralaštva“, naglašava Nataša Ivančević, ovogodišnja izbornica Annala, povjesničarka umjetnosti, pomoćnica ravnatelja i muzejska savjetnica u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, koja više od 20 godina radi u muzejskoj struci, te je dosad autorski osmislila i realizirala 60-ak izložbi suvremenih umjetnika.
Organizator Annala, Pučko otvoreno učilište Poreč, zahvaljuje Muzeju moderne i suvremene umjetnosti iz Rijeke i Muzeju suvremene umjetnosti iz Zagreba na posudbi radova.
Na 58. Annalu izlažu: Maddalena Ambrosio, Zrinka Barbarić, Tomislav Brajnović, Jasenka Bulj, Marcus Doyle, Sebastijan Dračić, Vitar Drinković, Silvija Đolonga, FOKUS grupa, Isabelle Hayeur, Michal Iwanowski, Ivan Kožarić, Andrej Kurtin, Florence Lazar, Petra Orbanić i Marija Plečko, Zoran Pavelić, Marina Paulenko i Borko Vukosav, Kristina Pongrac, Igor Ruf, Sofija Silvia, Robertina Šebjanič, Bojan Šumonja i Marko Jakše, Ivan Tudek, Nora Turato, Nikola Ukić, Zlatan Vehabović, Sandra Vitaljić, Mirjana Vodopija, Silvio Vujičić i Sonja Vuk.
ponedjeljak, 3. 9.  početak 28. Montrakera, međunarodne studentske kiparske škole
trajanje škole: do 15. 9.
Montraker, međunarodna studentska kiparska škola u Vrsaru, ove godine započinje s radom 3. rujna i traje do 15. rujna 2018. Studenti s akademija iz Zagreba, Rijeke, Splita, Ljubljane i Venecije u petnaest će dana izraditi nove skulpture, napravljene na zadanu temu, koje će se postaviti u javni prostor.
Kiparsku su školu 1991. osmislili Drago Orlić, tada direktor Narodnog sveučilišta Poreč, i Josip Dimnić, akademski slikar s iskustvom vođenja međunarodnog kiparskog simpozija u Dubrovi kraj Labina. Zahvaljujući tomu su studenti dobili mjesto gdje su se mogli okušati u obradi velikih komada kamena. Kroz vrijeme je i nekoliko profesora ostavilo Vrsaru svoje radove, poput Mire Vuce, Josipa Dimnića, Nikole Džaje, Želimira Hladnika, Ratka Petrića, Bedija Ibrahima, Dušana Tršara, Jozefa Jankovića, Massima Arzillija i Metoda Frlica. Od 2013. organizira se i fotonatječaj s temom skulptura nastalih u Montrakeru. Tri se najbolje fotografije nagrađuju, a uz otvorenje kiparske škole upriliči se i izložba fotografija pristiglih na natječaj.
Suorganizatori Montrakera su Pučko otvoreno učilište Poreč, Općina Vrsar i Turistička zajednica Općine Vrsar, Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka, Akademija likovnih umjetnosti Zagreb i Umjetnička akademija Split. U organizaciji pomaže lokalna tvrtka Maistra, koja se brine za smještaj i prehranu sudionika, tvrtka Kamen Pazin donira blokove kamena, dok postavljanje izrađenih skulptura pomaže komunalno poduzeće Montraker iz Vrsara. Međunarodna studentska kiparska škola potpomognuta je i sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske te svi suorganizatori i pokrovitelji programa omogućavaju mladim umjetnicima međunarodne radionice ovog karaktera koje, osobito danas, uvelike nedostaju u ovoj regiji i ujedno daju studentima prostor i materijal za ostvarenje svojih djela.

Obrazovna djelatnost

Tečajevi, programi i radionice
Započinju upisi na verificirane tečajeve stranih jezika, programe osposobljavanja i kreativne radionice. Obrazovni programi koji se mogu pohađati u Pučkom otvorenom učilištu Poreč uključuju tečajeve stranih jezika te tečajeve za računovodstveno-knjigovodstvenog referenta, dadilju, njegovatelja i maslinara.
Za prijave je potrebno javiti se na broj telefona (052) 887–216, a dodatne informacije mogu se dobiti i na internetskoj stranici www.poup.hr .
Pripremni glazbeni tečaj
Započinju upisi u pripremni tečaj učenika prvih i drugih razreda osnovne škole za upise u glazbenu školu, u koji se mogu upisati djeca od 7 do 9 godina.
Samostalno otkrivanje svijeta glazbe i zbližavanje s glazbenom umjetnošću različitim aktivnostima od izrazite je važnosti u početnom učenju i poučavanju glazbe. Utjecaj glazbe na razvoj djeteta je od velike važnosti, naročito kod tjelesnih i intelektualnih sposobnosti, što olakšava i pomaže pri učenju i pisanju.
Cilj je tečaja pobuditi djetetov interes za glazbu, razvijati želju za uključivanjem u glazbene aktivnosti – pjevanje, sviranje i slušanje glazbe, obogatiti emocionalni doživljaj glazbe, razvijati glazbeni sluh i pamćenje te njegovati i kultivirati glasovne mogućnosti s težnjom za intonativno čistim pjevanjem uz pravilno disanje i jasno izgovaranje teksta. Polaznicima će biti omogućeno upoznavanje sa svim instrumentima uz organiziran posjet koncertima u Umjetničkoj školi Poreč.
Upisi traju do 14. rujna, nastava započinje u listopadu i održava se dvaput tjedno po 45 minuta u popodnevnim terminima nakon škole.
Informacije možete dobiti putem e-pošte obrazovanje@poup.hr ili na broju telefona (052) 887–216.
Glazbeni vrtić
Predškolarci od 6 godina starosti koji žele pjevati, svirati, plesati, crtati i rasti uz glazbu mogu se upisati u glazbeni vrtić. Glazbeni vrtić traje jednu školsku godinu i nastava se održava dva puta tjedno po 45 minuta. Djeca uče pjesmice, koriste ritmičke instrumente i melodijske udaraljke koje obogaćuju glazbeno iskustvo i djeluju na razvoj fine motorike, glazbene memorije, sluha i ritma, uz igru i priču kao osnovna motivacijska sredstva. Nastava počinje u popodnevnim terminima u listopadu.
Više informacija može se dobiti na broju telefona (052) 887–216 ili putem e-pošte obrazovanje@poup.hr . (POUP)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti