Ovog tjedna pojačane kontrole korištenja sigurnosnog pojasa

Istra
11.03.2024 11:24
kb
Izvor: PU istarska
Na području Europske unije će se od danas do 17. ožujka provoditi pojačani nadzor korištenja sigurnosnog pojasa - kako vozača, tako i putnika.
U provođenju aktivnosti koristit će se sva oprema i uređaji te maksimalno raspoloživi broj policajaca. Svrha akcije nije kažnjavanje, već privlačenje pozornosti javnosti na tu temu.
Nekorištenje sigurnosnog pojasa prepoznato je kao jedan od četiri ubojice u prometu. Motiv i svijest o značaju sigurnosnog pojasa zbog osobne sigurnosti spašava mnoge živote. Sigurnosni pojas najučinkovitije je sredstvo zaštite vozača i putnika od ozljeđivanja u slučaju prometne nesreće. Često se događa da vozač koji nije pravilno vezan u vozilu glavom ''probije'' prednje vjetrobransko staklo i zadobije posjekotine vrata, nakon čega nerijetko slijedi smrtni ishod nesreće. Osnovna zamisao pojasa je veoma jednostavna: sprječavanje izlijetanja putnika kroz vjetrobransko staklo ili ublažavanje ozljeda od udarca u kontrolnu ploču ili upravljač u trenutku kad se vozilo naglo zaustavi ili udari u neku prepreku. Mogućnost zadobivanja ozljeda u prometnoj nesreći deset je puta veća ako se sigurnosni pojas ne koristi ili se on ne koristi na način predviđen uputama proizvođača.
Zakonom o sigurnosti prometa na cestama za vozače i putnike koji nisu vezani sigurnosnim pojasevima propisana je kazna od 130 eura. Policija još jednom upozorava građane da se prije svake vožnje, pa i one najkraće, obavezno vežu sigurnosnim pojasom. Ne zbog straha od plaćanja kazne, već zbog vlastite sigurnosti.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti