Ovo su mladi porečki poduzetnici koji žive, rade i stvaraju u Poreču

Grad Poreč
03.01.2024 07:57
Izvor: Grad Poreč
Wish Box - Marina Dukić
Wish Box - Marina Dukić
Grad Poreč je u prosincu protekle godine zaključio posljednje ugovore s poduzetnicima koji su se u 2023. godini prijavili i dobili neku od bespovratnih potpora za poduzetnike i obrtnike. 
Ukupno je u prošloj godini dodijeljeno 79 bespovratnih potpora porečkim poduzetnicima i obrtima, što je ujedno i najveći broj dodijeljenih potpora do sada. Za tu je svrhu u proračunu izdvojeno oko 27 % posto više sredstava nego godinu ranije, odnosno 53.400 eura.
Čak je 31 poduzetnik/obrtnik ostvario potporu za nabavu dugotrajne materijalne imovine ukupne vrijednosti 19.356 eura, dok je potporu za poduzetnike početnike ostvarilo njih 25 u ukupnom iznosu od 17.979 eura. Zamjetan je porast korisnica potpora za subvencioniranje boravka djeteta u dječjim vrtiću ženama poduzetnicama početnicama za što je ove godine odobreno ukupno 6 potpora u iznosu od 3.054 eura. Kao i prijašnjih godina, žene poduzetnice ostvarile su uvećanje potpore za 20 %, te je dodijeljeno 35 potpora s ciljem poticanja ženskog poduzetništva. Osim ženskog, poticalo se i poduzetništvo mladih do 30 godina starosti kojima je potpora uvećana za 30 %, a ukupno je dodijeljeno 6 takvih potpora. 
Kako su dobitnici potpora odlučili iskoristiti ove novčane pomoći i čime se bave doznali smo od nekoliko njih.
Tako od Katje Stanišić Mirt, vlasnice tvrtke Arte Nova d.o.o. doznajemo da se primarno bavi pružanjem logopedskih usluga. Kako kaže, tijekom rada, primijetila je veliki deficit logopeda na našem području, te se stoga odlučila otvoriti privatni logopedski kabinet. Od Grada Poreča je dobila potporu koja joj je pomogla pri kupovini laptopa koji svakodnevno koristi u radu i terapijama.
-Potpora mi je svakako pomogla pri pokretanju vlastitog posla, koji sad već odlično napreduje. Vjerujem da će daljnjim razvojem mog poslovanja logopedske usluge biti dostupnije još većem broju klijenata, zaključuje Stanišić Mirt.
Još jedna poduzetnica, Marina Dukić, vlasnica je studija WISH BOX, za dizajn poklona i dekoracija za proslave i događaje. Bavi se dizajnom, pripremom i dostavom darova i dekoracija, te osmišljava i izrađuje balonske dekoracije i aranžmane svih dimenzija i oblika, za različite prilike, a njen je koncept pružiti potpunu uslugu darivanja i dekoriranja, poslovnih i privatnih događaja - sve na jednom mjestu.
-Oduvijek sam imala želju pokrenuti svoj kreativni studio, u kojem ću moći u potpunosti uživati dok se bavim kreiranjem najljepših iznenađenja, kreacija i aranžmana. Ideja koja je uvijek bila u mojoj mašti, obuhvaćala je sve ovo čime se danas WISH BOX ponosi - dekoracije svih vrsta, darovi, slastice, pića, cvijeće, baloni - i sve to u jednom! U svojoj dosadašnjoj karijeri, radila sam na organizaciji događaja za turističke kompanije, za sve uzraste i za razne prilike. Tijekom tog perioda, mnogo vremena sam provela i na osmišljavanju, planiranju i instalaciji dekoracija koje su ključni dodatak svakog događaja. Kako mi je to pričinjavalo toliku radost i ispunjenje, odlučila sam se odvažiti i krenuti sa svojom tvrtkom. Tvrtka koja će se baviti svime što je potrebno za organizaciju i izvedbu bilo kojeg životnog događaja, kaže Dukić.
Od Grada Poreča dobila je dvije potpore: za poduzetnike početnike koji prvi put otvaraju obrt ili trgovačko društvo koju je utrošila za nabavku namještaja za opremanje studija i izlaganje kreiranih aranžmana, te nabavku dodatnih strojeva i aparata uz pomoć kojih priprema dekoracije, dizajn poklone i aranžmane. Također dobila je potporu za subvencioniranje nabave dugotrajne materijalne imovine koju je utrošila za nabavku opreme za čuvanje i izlaganje slastica koje koriste se prilikom pripreme dizajn poklona.
-Potpore koje sam dobila uvelike su pomogle tako što sam mogla uložiti u sredstva za rad uz pomoć kojih moja jedinstvena ponuda kreiranja dizajn dekoracija i poklona čini kvalitetna izvedba i prepoznatljiv brand. WISH BOX svakim danom ima sve više klijenata, koji svoje zadovoljstvo šire i na nove klijente. Trenutno poslovanje ima uzlaznu putanju, kako u financijskom tako i u poslovnom obimu. Trudimo se pridobiti i zadržati povjerenje stečenih klijenata, a veselimo se svakoj novoj želji naših klijenata, zaključuje Dukić.
Još jedna porečka poduzetnica je Martina Černac vlasnica obrta za peglanje naziva Šinjorina. -Otvorila sam obrt za peglanje u rujnu, 2022. godine kroz koji pružam uslugu prikupljanja robe, peglanja, te dostave robe na kućnu adresu. Do ideje za otvaranje peglaone došla sam kroz bolje upoznavanje sebe, sitnica u kojima uživam, među kojima se isticalo peglanje. Vrsta kućanskog posla kojeg mnoge žene mrze. Nakon što sam primijetila tu razliku između sebe i mnogih drugih, shvatila sam da zapravo nije problem u kućanskim poslovima nego u stilu života koji danas vodimo i u kojem imamo sve manje vremena za obitelj i općenito za aktivnosti u kojima uživamo. Najveći broj mojih klijentica su upravo poduzetnice na području Poreča koje su ujedno i mame. Mame koje se trude voditi posao, posvetiti se obitelji, ali ih količina robe izluđuje. Broj zadovoljnih klijentica iz mjeseca u mjesec neprestano raste što potvrđuje da ono što radim zaista i vrijedi. A na kraju dana ono što me čini sretnijom je zapravo kada vidim koliko to tim ženama znači i s kolikom zahvalnošću daju robu na peglanje, kaže Černac.
Od Grada Poreča dobila je potporu za boravak djeteta u vrtiću, potporu za samozapošljavanje i potporu za poduzetnike početnike koju je iskoristila za oslikavanje vozila. Kako kaže Černac, potpore Grada Poreča su joj bile važne, jer su joj olakšale nekoliko mjeseci daljnjeg poslovanja, a i dale mogućnost da u budućnosti još neke svoje ideje provede u djelo i poboljša svoje usluge.
Marija Barišić vlasnica je obrta Mali Studio koji se bavi se grafičkom pripremom i pripremom za tisak. Posluje oko godinu i pol dana, a od nedavno nudi i UV tisak na raznim materijalima. - Osim klasičnog ispisa imam mogućnost ispisa u bijeloj boji što je svakako nešto što druge firme na našem području nemaju trenutno. Volim reći da radim sve što jednoj firmi treba, od samog starta - izrada logotipa, vizitki, pečata, uređenje poslovnog prostora (3D natpisi i oslikavanje poslovnog prostora) zatim promocija i lansiranje na tržište - izrada letaka, brošura, kataloga, plakata, tisak na radnu odjeću, izrada reklamnih tabli i oslikavanje vozila. Mislila sam i na ugostitelje pa i njima nudim najnovije na tržištu digitalne cjenike/jelovnike koji su personalizirani i u potpunosti prilagođeni njihovim potrebama. Naravno, tu su i tiskani cjenici/jelovnici pošto i dalje postoji velika potreba za njima, kaže Barišić. Povezala se, dodaje, s odličnim suradnicima te zajedničkim snagama mogu zadovoljiti i one najzahtjevnije zadatke.
Kako to da se odlučili otvoriti baš za tu vrstu posla u Poreču? - Vrlo jednostavno, volim svoj grad i ne bih se mogla zamisliti u niti jednom drugom gradu, a u ovom poslu sam već više od 10 godina i nakon porodiljnog odlučila sam se na ovaj korak i trenutno smatram da mi je to najbolja odluka u životu, dodaje Barišić.
Od Grada Poreča dobila je potporu za nabavu opreme koju je iskoristila za nabavu stroja - UV printera, te onu za boravak djeteta u jaslicama. Potpore su joj došle, kako kaže, kao financijska injekcija jer za početnike poduzetnike svaka subvencija znači puno. - Poslovanje se lijepo razvija, dobila sam jako puno klijenata koji su tek otvorili svoje firme i početnici su u poduzetničkim vodama kao i ja. To me jako veseli, jer na taj način potičemo jedni druge, zaključuje Barišić.
I za kraj, jedan obrtnik, umjetnik Alex Brajković, vlasnik obrta Immersive Sudio koji s bavi stvaranjem jedinstvenih imerzivnih doživljaja, koristeći najnovije tehnologije za spajanje umjetnosti, multimedije i zvuka. Ovaj pristup omogućava stvaranje inovativnih i interaktivnih sadržaja koji nadilaze uobičajene granice kreativnosti.
- Iako veći dio poslovanja obavljam na terenu i uz produkciju radova na računalima, izabrao sam Poreč kao središte zbog njegove izvanredne kvalitete života. Kao moj rodni grad, Poreč mi pruža idealne uvjete za život i rad. Sretan sam što mogu većinu poslova obavljati odakle god poželim, ali raditi u Poreču, sa svojom ljepotom i atmosferom, čini moj posao još ugodnijim.
Od Grada Poreča dobio je dvije potpore, za poduzetnike početnike i samozapošljavanje što mu je omogućilo kupnju Windows laptopa za prototipiranje softvera i vanjskih prijenosnih memorija za skladištenje terabajta multimedijalnih sadržaja. Osim toga, sredstva su korištena za kupnju senzora i solenoida, neophodnih za realizaciju njegovih umjetničkih instalacija.
Svaka potpora je dobrodošla, dodaje ovaj mladi umjetnik obrtnik, - posebno u kulturnom sektoru koji u Poreču često služi turizmu. Ova potpora ne samo da potiče daljnji razvoj i inovacije, već i vrednuje rad nezavisnih profesionalaca u kulturi. Zahvaljujući njoj, mogu nastaviti rasti i doprinositi kulturnom pejzažu Poreča, Istre i Hrvatske, istovremeno unaprjeđujući svoje poslovanje, zaključuje Brajković.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti