Ovacije Ivi Pogoreliću

Kultura
29.07.2009 00:00
D. Požarić
1
1
1
Ivo Pogorelić, jedan od najrespektabilnijih pijanista današnjice i glazbenik čije ime izuzetno mnogo znači u svijetu pijanizma i klasične glazbene produkcije, kreativac i umjetnik koji je gostovao na najvećim pozornicama svijeta i surađivao s orkestrima i dirigentima koji su ušli u povijest, sinoć je nastupio u porečkoj Eufrazijevoj bazilici. Vrijednost njegovog izraza i neupitna karizma odrazila se i na atmosferu u publici, koje je bilo u očekivano velikom broju.
2
Dupkom pun auditorij i dodane stolice na bokovima velebne bazilike primile su ljubitelje klasične glazbene literature posvećene klaviru, a nemali je bio broj onih koji su koncert promatrali s ulaza u baziliku. U apsolutnoj je tišini, a u gotovo neizdržljivoj sparini, Pogorelić izvodio neke od najljepših stranica glazbene povijesti, skromno i krajnje osobito.
3
Iz opusa F. Chopina istrgnuo je Lento iz "Nocturna u E- duru; op. 62, br. 2" te "Sonatu br. 3 u h- molu; op. 58 (Allegro maestoso, Scherzo - Molto vivace, Largo, Finale - Presto ma non troppo)", a za prvi je koncertni blok odabrao i famozni "Mephisto Waltz" F. Liszta. "Gaspard de la Nuit (Ondine, Le Gibet, Scarbo)" M. Ravela, djelo nepresušne energije i snage, bio je topli i srdačni oprost Pogorelića s istarskom publikom i njenim gostima.
Ispratili su ga na nogama, vidno oduševljeni i dugim aplauzom velikog poštovanja.
Cjelovečernji klavirski recital Ive Pogorelića, koji možemo smatrati najvećim ovogodišnjim kulturnim događajem klasične glazbene scene u Istri, održan je u sklopu ovoljetnog programa tamošnje 48. koncertne sezone Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Njemu su se odazvali i istarski župan Ivan Jakovčić te porečko-pulski biskup Ivan Milovan. (Nuša HAUSER, snimio S. RADOLOVIĆ)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti