Otvorenje sajma Promohotel u sjeni recesije: turizam se ne odvija sam od sebe

Lokalno
19.03.2009 00:00
D. Požarić
Od hrane i pića do najsuvremenije opreme
Od hrane i pića do najsuvremenije opreme
[slika1d]POREČ - Globalna financijska kriza velik je udarac turizmu i pitanje je koliko ćemo se uspjeti nametnuti kompliciranom europskom tržištu. Potražnja opada jer gubitkom radnih mjesta raste nesigurnost i gosti se pitaju treba li uopće putovati. Ne možemo se nametnuti cijenama, već samo kvalitetnim proizvodom. To je odgovor svima koji smatraju da hotelijeri trebaju spustiti cijene. Turizam neće spasiti hrvatsko gospodarstvo ako i dalje budemo mislili da se odvija sam od sebe; on mora biti koordiniran i poduprt stvaranjem boljih uvjeta boravka i bogatijih sadržaja u gradu. Poreč i Istra u tome su na pravom putu, poručio je među ostalim Franco Palma, čelnik Hrvatske udruge hotelijera, na jučerašnjem otvorenju 24. Promohotela u Poreču.
Međunarodni sajam opreme za turizam i ugostiteljstvo prilika je za upoznavanje s najnovijom ponudom cjelokupne industrije koja prati turizam, ali i mjesto korisnih poslovnih susreta i kontakata. Tradicionalno ga prati Promonatura, izložba ekoloških i autohtonih proizvoda, u režiji udruge Bio Istra. Izlošci sajma variraju od hrane i pića do softvera i najsuvremenije profesionalne opreme za hotele i restorane.
Na oko tri i pol tisuće kvadrata unutarnjeg i vanjskog prostora Intersport centra u Zelenoj Laguni predstavlja se oko 120 tvrtki iz Hrvatske i susjednih zemalja. To je 30-ak posto manje nego na ranijim proljetnim Promohotelima; dolazak su mjesec dana prije sajma otkazali neki snažni, ranije redoviti izlagači. Riječ je o očekivanoj posljedici loših kretanja u gospodarstvu pa se ovaj Promohotel veličinom može svrstati u rang svog nekadašnjeg jesenskog, uobičajeno skromnijeg izdanja. I posjetitelja je jučer bilo osjetno manje od uobičajenog, no organizator Franko Štiković iz tvrtke 053 procjenjuje da to nije nužno loš znak – nemoguće je predvidjeti kad će sajam imati »špicu«.
O potrebi da domaći prerađivači drva plasiraju svoje proizvode u turistički sektor na otvorenju je govorila Jasna Jaklin-Majetić, čelnica Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Pula, partnera sajma. Komora promovira nacionalnu kampanju »Drvo je prvo«, za osnaživanje oko 1,5 tisuća domaćih prerađivača drva.
- U Hrvatskoj se gradi 36 sportskih dvorana, za koje se 70 posto parketa planira uvesti. Imamo sve argumente da se to promijeni, navela je Jaklin-Majetić.
Na otvorenju su govorili i župan Ivan Jakovčić, predsjednica Bio Istre Vlasta Radoičić te načelnik Općine Funtana Tomislav Čoga. Gradonačelnik Edi Štifanić istaknuo je da je Poreč gradnjom sjevernog kraka obilaznice, sanacijom odlagališta Košambra te šestom fazom obnove stare gradske jezgre u turizam izravno uložio rekordnih 80 milijuna kuna.
Sajam je otvoren do subote, svakog dana od 10 do 19 sati, a zadnjeg se dana zatvara u 17 sati.
M. DODIĆ

Program stručnog dijela Promohotela

Okrugli stol o plasiranju domaće hrane u turizam u podne, prezentacija kampanje »Drvo je prvo« u 14 sati te predavanje o funkcionalnoj hrani u 17 sati čine današnji stručni i edukativni dio Promohotela. Sutra u 12 sati na rasporedu je okrugli stol o internetskoj prodaji za turističke agencije, a moderirat će Goran Mrvoš. Tema drugog sutrašnjeg okruglog stola, u 17 sati, jest minimalizacija stresa kao put do uspjeha i zdravlja, a organizira ga udruga Bio Istra.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti