Otvorena prva u nizu izložbi "Zambratija - Prapovijesni šivani brod "

Istra
03.04.2021 11:06
D. Požarić
1
1
Početkom travnja u Muzeju Grada Rovinja-Rovigno započeo je i ovogodišnji sezonski ciklus izložbi, odnosno skupnih gostovanja pod zajedničkim nazivom „Potonuli brodovi/Navi affondate“. Prekjučer je tako u dijelu prizemlja Muzeja grada Rovinja otvorena prva izložba u nizu, „Zambratija – Prapovijesni šivani brod / Zambrattia Barca cucita preistorica“, nastala u suradnji s Arheološkim muzejom Istre, nakon koje će, do konca svibnja, uslijediti još četiri.
Izložba publici predstavlja nalaz brodske konstrukcije iz istoimene uvale kod Umaga. Radi se o najstarijem primjeru u potpunosti šivanog broda ikada pronađenog na Mediteranu. Ostaci broda koji su istraženi u plitkom moru i sačuvani u dužini od 6,7 metara i širini od 1,6 metara, datiraju u vrijeme između posljednje četvrtine 12. i posljednje četvrtine 10. st. prije Krista.
-Brod iz Zambratije predstavlja jedini dokaz o postojanju šivanih plovila na Mediteranu u periodu prijelaza iz brončanog u željezno doba te se može koristiti kao odrednica za lokalnu brodograditeljsku tradiciju kasnijih šivanih brodova na sjevernojadranskom prostoru, izjavila je Ida Koncani Uhač, koautorica izložbe i voditeljica zbirke podvodne arheologije pri Arheološkom muzeju Istre.
Vjeruje se, dodaje ravnateljica rovinjskog Muzeja, kako su slične tipove brodica u prapovijesti koristili i stanovnici rovinjskog područja.
Izložba „Zambratija“ koju će rovinjska publika imati priliku pogledati do kraja rujna djelo je triju autora: Ide Koncani Uhač iz Arheološkog muzeja Istre, Marka Uhača iz Konzervatorskog odjela u Puli, te Giulie Boetto iz Centra Camille Jullian iz Francuske.
Osmišljena je tako da na svom početku uvodi posjetitelja u uvalu Zambratija, te donosi presjek o arheološkim lokalitetima u njenom podmorju. Nadalje, posjetitelj dobiva informacije o samim istraživanjima konstrukcije koja su započela 2008. godine, upoznaje se s metodama dokumentiranja koje su tada po prvi put bile primijenjene u podmorju hrvatskog Jadrana, a zatim i informacije o samom brodu: njegovoj arhitekturi, načinu izrade kostura, korištenim materijalima i specifičnostima koje ga odlikuju.
Posjetitelji će također moći pogledati video o eksperimentalnoj arheologiji: -Pokušali smo sašiti dio brodske konstrukcije, odnosno sekciju broda onako kako su to radili prapovijesni stanovnici, od samog izbora materijala iz motovunske šume do šivanja uz pomoć rekonstrukcije nekih arhajskih alata, izjavila je Ida Koncani Uhač.
Osim što će pogledati video, i sami će imati priliku okušati se u šivanju brodske platice i time svjedočiti brodograditeljskom procesu ondašnjeg razdoblja.
Izložbu su otvorili njezini koautori Ida Koncani Uhač i Marko Uhač, te ravnateljica rovinjskog Muzeja, Tajana Ujčić, uz podršku pročelnice Marije Črnac Rocco u ime Grada Rovinja-Rovigno, te vijećnika Davida Modrušana.
Izložbu možete pogledati sve do 30. rujna, u radnom vremenu Muzeja: od 10 do 18 sati s pauzom od 12:30 do 13:30 sati (travanj), uz prilagodbe epidemiološkoj situaciji. (dp)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti