Otvorena nova Agrolagunina investicija - proizvodno-turistički kompleks u Istri

Lokalno
09.05.2013 12:16
B.Ž.
1
1
1
Realizacija iznimno zahtjevnog projekta započela je u srpnju 2012. godine i trajala je samo šest mjeseci. Radovi su povjereni hrvatskim tvrtkama - GP „Krk“ je obavio građevinske radove, a „Frassinox“ je izradio i ugradio procesnu opremu.
2
Sirana će samo u prvoj fazi proizvoditi 300 tona sira i 100 tona skute na godinu, čime je nastavljena tradicionalna proizvodnja. Proizvodni se program, uz postojeći asortiman (kravlji sir, ovčji sir, miješani sir i sir s tartufima), obogaćuje sljedećim proizvodima: sirom u teranu, miješanim sirom od tri vrste mlijeka, ribancem i skutom. Ponuda sireva odražavat će specifičnosti podneblja i mogućnosti male „butik“ sirane, koja na idealan način objedinjuje tradicionalne proizvode, lokalne vrijednosti i običaje te najsuvremeniju tehnologiju.
Agrolaguna je osamdesetih godina prošlog stoljeća započela s uzgojem ovaca radi proizvodnje i prerade mlijeka u vlastitoj maloj sirani. Ovčarska farma Špin smještena je na sjeverozapadnoj obali Istre u Taru kraj Poreča, samo dva kilometra od mora. U početku je sirana prerađivala isključivo ovčje mlijeko s vlastite farme i proizvodila tek 10 tona sira godišnje. Zatim je pokrenut otkup ovčjeg i kravljeg mlijeka od kooperanata s područja Istre. Ulaskom u Agrokor koncern 2004. godine, sirana počinje proizvoditi kravlji i miješani sir, sir s tartufima i skutu, a proizvedene količine dostižu 125 tona. Sirana Agrolagune neprestano radi na ispitivanju mogućnosti proizvodnje novih proizvoda, kako bi potrošačima ponudila primamljive proizvode specifične za područje Istre. Sirana „Sir Laguna“ bit će mjesto na kojem će turisti moći posjetiti farmu ovaca te kušati i kupiti autohtoni istarski sir, što je neposredan način povezivanja poljoprivredne proizvodnje i turizma, dviju osnovnih grana privređivanja u Istri.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti