Otvorena izložba Mosaic City - Grad mozaika

Kultura
12.06.2015 14:46
D. Požarić
1
1
Nakon uspješno održanog simpozija izrade mozaika „Mosaic City“ početkom svibnja u atriju Zavičajnog muzeja Poreštine, jučer je, 11. lipnja 2015., u Maloj galeriji otvorena izložba nastalih radova tijekom kolonije. Na otvorenju izložbe okupljene su pozdravili Dean Jovičević, predsjednik Društva za skrb i promicanje održivog korištenja kulturne baštine Poreč i ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Ana Čehić Anić, te dogradonačelnica Grada Poreča – Parenzo Nadia Štifanić Dobrilović.
- Izložba mozaika je izložba koju Porečani najviše doživljavaju, jer su i oni dijelom stvaraoci ovih umjetničkih djela koja se sada nalaze u mnogim gradskim institucijama. Drago mi je što je ovaj pokušaj prerastao u pravi projekt koji nije prepoznat samo u Poreču, već i puno šire, te što kolonija u našem gradu predstavlja mjesto gdje se ljudi mogu upoznati s najvećim majstorima ove umjetnosti. Uz to, organizirana je i radionica za sve zainteresirane, i na tome vam svima velika hvala, rekla je na otvorenju dogradonačelnica. Ravnateljica POUP – a pohvalila je projekt Mosaic City kao i nastojanje sudionika da njeguju tradiciju i prošlost, a stvaraju kulturnu budućnost ovoga grada.
Mosaic City kulturna je manifestacija, čiji je cilj obnoviti zaboravljene tehnike mozaičke umjetnosti i prenijeti vještine i znanja njihove izrade, restauracije i očuvanja, a okupila je ove godine Biseniju Tereščenko (Srbija), Maju Matašin (BiH), te Stipana Tadića, Sebastijana Dračića, Ivana Golca, Doru Đuračić, Nenada Matkovića i Mariju Gašpar iz Hrvatske. Izložba njihovih radova otvorena je do 26. lipnja, nakon čega će radove pokloniti institucijama, ovoga puta dječjim vrtićima i školama.
Dosad su izrađene mozaike dobili Institut za poljoprivredu i turizam, Zdravi grad Poreč, Općinski sud Poreč, Sportska zajednica Grada Poreča, Dom zdravlja, Muzej i drugi,a tradicionalna zajednička klupica ove će godine biti postavljena na otoku Sv. Nikola.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti