Otvoren gradski i lječilišni bazenski kompleks u Rovinju

Istra Zdravlje
15.03.2023 08:06
kb
U utorak, 14. ožujka u Rovinju je otvoren prvi gradski i lječilišni bazenski kompleks. Najveća je to investicija u sportsko-lječilišnu infrastrukturu u Hrvatskoj, koja je osigurala prostor za trening plivača i vaterpolista te proširila usluge Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat". Investiciju od 68 milijuna kuna u cijelosti je osigurao Grad Rovinj.
Među uzvanicima na svečanom otvorenju bili su državni tajnik Ministarstva zdravstva Silvio Bašić, savjetnik ministrice turizma i sporta Igor Radić, župan Istarske županije Boris Miletić, saborska zastupnica Katarina Nemet, saborski zastupnici Marin Lerotić, Emil Daus, Anton Kliman i Silvano Hrelja.
Direktor gradskog poduzeća Valbruna sport d.o.o. Branko Rajko kazao je kako je rovinjski bazen po tehnološkom rješenju jedinstven u Hrvatskoj.  Ravnatelj Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat" Marinko Rade istaknuo je da je integracija novog bazenskog kompleksa s jedinom medicinsko-terapijskom plažom u Republici Hrvatskoj omogućila korištenje ljekovitosti morske vode tijekom cijele godine, što ih čini jedinstvenim ustanovama u Hrvatskoj. Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga naglasio je da je novi bazen ostvario dvostruku vrijednost za građane i lječilišne pacijente.

O projektu

Projekt je obuhvaćao gradnju gradskog i lječilišnog bazena, s potrebnom infrastrukturom i uređenjem okoliša, na mjestu nekadašnje zgrade bazena. Stara zgrada je uklonjena, a na njezinom mjestu izgrađena je nova zgrada. Projekt je započeo 2017. godine, a nositelj je VALBRUNA SPORT d.o.o. u suradnji s Gradom Rovinjom i Specijalnom bolnicom za ortopediju i rehabilitaciju "Martin Horvat".
Bazen se nalazi na poluotoku Sveta Pelagija, sjeverno od starogradske jezgre Rovinja. Građevinska čestica je veličine 2.992 m2, od čega je 2.679 m2 pod građevinom, a 313 m2 čini dvorišni prostor. Bazen se sastoji od gradskog bazena sa slatkom vodom, lječilišnog bazena s morskom vodom, prostora za vježbanje i terapije, garderoba, sanitarnih čvorova i drugih sadržaja.
Gradski bazen, veličine 33,33 x 25,0 m, smješten je u sjeverozapadnom dijelu zgrade. Pored bazena su garderobe s tuševima i sanitarije, a uz površine za korisnike bazena su i prostori za osoblje, spremište rekvizita i klub. Bazen je izrađen od nehrđajućeg čelika (inoks), što ima mnoge prednosti u odnosu na druge materijale koji se tradicionalno koriste. Ima pomično dno koje povećava fleksibilnost i funkcionalnost bazena, a također ima ugrađen vodeći sigurnosni sustav detekcije i zaštite korisnika bazena protiv utapanja. Drugi dio bazenskog kompleksa čini terapijski bazen dimenzija 12,60m x 6 m s morskom vodom, namijenjen isključivo pacijentima Rovinjske bolnice.
Dvije zasebne strojarnice su projektirane za različiti sastav bazenske vode (slatke i morske). Strojarnice koriste toplinske pumpe uz kogeneraciju struja-prirodni plin i integraciju sa solarnim panelima za grijanje vode.
Ostatak bazenskog kompleksa uključuje dvoranu za hidroterapiju s Hubbard kadama, galvanske kupke i kade za podvodnu masažu, te potpuno novu dvoranu za fizikalne vježbe.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti