Otvoren 15. međunarodni sajam ribarstva Crofish– 80 izlagača i brojni sadržaji za sve uzraste

Lokalno
24.11.2023 19:20
Kristina Flegar
Crofish 2023
Crofish 2023
Radno vrijeme sajma za posjetitelje je od 10 do 19 sati, dok su plovila na rivi dostupna za razgledavanje od 10 do 16 sati, a svi sadržaji Crofisha su besplatni. Detaljne informacije moguće je naći na službenoj web stranici Crofisha www.crofish.eu
U porečkoj dvorani Žatika danas je svečano otvoren 15. Crofish - međunarodni sajam ribarstva, ribarske opreme, akvakulture i sportova na vodi, koji će posjetiteljima sve do nedjelje, 26. studenog, predstaviti više od 80 izlagača iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Španjolske, stručne sadržaje, atraktivan gastronomski program, ronjenje, predstavu i radionice za djecu te razgledavanje plovila na rivi. Ovu manifestaciju jedinstvenu u Hrvatskoj otvorenom je u ime predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića proglasila njegova izaslanica i pomoćnica savjetnika za ekonomiju Martina Ciglević, koja je rekla da se Crofish predstavlja kao nezaobilazan forum najvažnijih sudionika sektora ribarstva i akvakulture u RH.
Na svečanom otvaranju su govorili i direktor sajma i predsjednik Obrtničke komore Istarske županije Robert Momić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede i izaslanik predsjednika Vlade Mladen Pavić, dopredsjednik HOK-a i predsjednik Obrtničke komore Primorsko-goranske županije Emil Priskić, dožupanica Istarske županije Jessica Acquavita i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.
Momić se osvrnuo na tradiciju i značaj ribarstva i Crofisha, napominjući da je, uz valorizaciju ribe i ribljih proizvoda, cilj sajma je jačanje ribarskog identiteta i pozicije ribarskih proizvoda u lokalnoj prehrani, uređenje tržišta ribarstva, izgradnja ribarske infrastrukture, unapređenje poslovne suradnje i pristupa ribarstvu, intenziviranje proizvodnje i izvoza te povećanje konkurentnosti ribara. 
Državni tajnik Pavić je podsjetio da su pandemija i svjetska ekonomska kriza značajno pogodili i ribarski sektor, ali mu je Vlada nastojala pomoći, kao i lokalne zajednice u skladu sa svojim mogućnostima. U nadolazećem razdoblju će ribarskom sektoru također na raspolaganju biti značajna sredstva, poručio je. 
Dožupanica Jessica Acquavita je istaknula da se Istarska županija opredijelila za zelenu tranziciju, provodi puno projekata fokusiranih na očuvanje resursa, zaštitu okoliša i održiv razvoj te je u svibnju otvorila Centar za razvoj ribarstva i akvakulture u sklopu europskog projekta ARGOS. Zaključila je da upravo manifestacije poput ovog sajma značajno doprinose održivom razvoju.
Na značaj sajma koji je prerastao samo izlagačku djelatnost ukazao je i Emil Priskić, govoreći o stručnim predavanjima i znanstvenim inovacijama. Naglasio je i da ribarstvo nije samo značajan dio hrvatskog gospodarstva, već i velik servis turizmu koji se u značajnoj mjeri temelji na gastronomiji. 
Gradonačelnik Peršurić je svima zaželio dobrodošlicu, zadovoljan što je Crofish prepoznao Poreč kao dobrog domaćina te se pridružio nizu uspješnih sajmova koji se iz godine u godinu ovdje vraćaju. Istaknuo je da Grad Poreč izuzetno drži do svoje kulture i tradicije, dio kojih je i ribarstvo, te ih čuva i podržava i kroz gradski proračun. Između ostalog, spomenuo je da su zajedno s nadležnim ministarstvom obnovili ribarnicu na gradskoj tržnici, ali i da su udvostručili riblje obroke u školama. 
Crofish organizira Obrtnička komore Istarske županije koristeći sredstva Operativnog programa za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede, mjere IV.3 "Stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture". Što je na njemu moguće vidjeti? Proizvode iz ribarstva i akvakulture, ribarsku opremu i alat, plovila i sve za njihovo opremanje i zaštitu, zaštitnu odjeću, opremu za profesionalni i sportski ribolov i sportove na vodi. 
U programu je i niz stručnih sadržaja. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, znanstvenih institucija i drugi predavači upoznat će javnost s aktualnostima na području morskog ribarstva, ekologije, akvakulture, invazivnih vrsta u Jadranskom moru te mogućnostima korištenja potpornih sredstava. Gosti iz Italije održat će predavanja o njihovim iskustvima u gospodarskom korištenju plavog raka i značaju kontroliranog korištenja resursa plavoperajne tune.
Održat će se, također, susret hrvatskih LAGUR-a i sjednica Izvršnog odbora Hrvatskog saveza za sportski ribolov na moru. Mogućnosti školovanja i karijere predstavljaju Pomorski fakultet Rijeka, Pomorska škola Bakar i Pomorska škola Split (jedina u Hrvatskoj s programom za ribarskog nautičara) te Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.
Riba, morski plodovi i proizvodi ribarstva kao važan dio prehrane atraktivno će biti prezentirani u cooking showovima tijekom kojih će posjetitelji moći probati tradicionalna i moderna jela. Za taj su dio zaduženi vrhunski chefovi Marijo Čepek, Kantina Melon iz Petrovije, Gianpaulo Sardot, Domagoj Barišić, Saša Pribičević, Livio Janko i Dean Gluhak te pobjednica Masterchefa Maja Šabić iz Pule. Gosti iz PP Orahovica pripremat će specijalitete od slatkovodne ribe - fiš paprikaš i šarana na rašljama. 
Na porečkoj rivi, na području bivšeg Carinskog gata, od 10 do 16 sati moguće je razgledati različita plovila (ona hrvatskih ministarstava te muzejska i tradicionalna) i razgovarati s posadama. Između rive i Žatike u to će vrijeme voziti vlakić. U sklopu edukativnog projekta "Pogled u plavo" u grijanom bazenu pred dvoranom su organizirana probna ronjenja, a u programu su i regata za juniore u klasi Optimist, kupovi u ribolovu iz barke, u lovu štapom s obale za juniore te, u Cerovlju, kup u lovu živim mamcem i varalicama na slatkim vodama.
Sajam se održava pod pokroviteljstvom i uz podršku predsjednika i Vlade RH, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva obrane i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Istarske županije, HOK-a, a suorganizator je Obrtnička komora Primorsko-goranske Županije. 

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti