Otkriveni novi/stari genotipovi maslina u Istri

Istra
11.03.2024 10:16
kb
Stara maslina u Istri
Stara maslina u Istri
Izvor: Institut za poljoprivredu i turizam
Istarske sorte maslina ( Olea europaea L.) naše su prirodno bogatstvo. Da bismo ga mogli što bolje zaštititi i sačuvati, moramo steći uvid u postojeću biološku raznolikost masline i genetske resurse područja. Ovo je znanje ključno za upravljanje kolekcijama, rasadničarsku proizvodnju i programe oplemenjivanja. 
U Genetičkom laboratoriju Instituta za poljoprivredu i turizam je tijekom 2023. godine provedena molekularna identifikacija i određivanje sorti odabranih stabala maslina iz nekoliko maslinika s područja Istarske županije. Analiza je izvršena u sklopu projekta “Autohtone sorte kao potencijal za diverzifikaciju maslinarske proizvodnje, očuvanje bioraznolikosti i prirodne baštine Istarske županije” kojeg je financirala Istarska županija.
U suradnji s maslinarima (P.O. Grubić, OPG Alfredo Cossetto) s područja Istarske županije (obuhvaćene su lokacije u okolici Bala i Kaštelira) prikupljeni su podaci o maslinicima (GPS koordinate, opis lokacije, fotografije) i stablima (opis stabla, ploda i lista) i organizirano je uzorkovanje biljnog materijala s 12 odabranih stabala maslina. 
Analiza je pokazala prisutnost devet različitih genotipova među analiziranim stablima. Osim stabala sorti 'Porečka rosulja' (sinonim 'Črna'), ‘Bova’ i ‘Moražola’, pronađeno je šest novih, do sada neidentificiranih genotipova.
Rezultati potvrđuju ranije utvrđenu visoku genetičku raznolikost genotipova masline s područja Istarske županije, što predstavlja dodatni argument u prilog potrebi daljnjeg istraživanja i očuvanja, a time i održivog upravljanja našim biljnim genetskim resursima.
Želite li saznati kojoj sorti pripadaju stabla u vašem masliniku, obratite se Genetičkom laboratoriju Instituta u Poreču koji nudi ovu uslugu.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti