Osvijetljena gradska palača: Poreč će poslati poruku podrške prijevremeno rođenoj djeci

Grad Poreč
14.11.2023 08:06
Izvor: Grad Poreč
kb
Gradska palača
Gradska palača
Autor: Grad Poreč
Poreč će ovoga petka osvjetljavanjem gradske palače ljubičastom bojom obilježiti Dan palčića – Svjetski dan prijevremeno rođene djece. Cilj ove akcije je podizanje svijesti u javnosti o problemu prijevremenog rađanja, stoga se 17. studenog ljubičastom bojom osvjetljavaju znamenitosti diljem svijeta.
U cijelom svijetu, 1 od 10 djece rodi se prije vremena, dok je u Hrvatskoj to više od 2.600 djece godišnje, odnosno sedmero svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovoj je djeci, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika. Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece.
Poreč se tako priključuje inicijativi svojih sugrađana, kao i Udruge Klub roditelja nedonoščadi “Palčići” i daje veliki palčić gore za svu prijevremeno rođenu djecu.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti