Osuda jučerašenjeg homofobnog napada na 23-godišnjeg Nevena Rauka

Hrvatska i svijet
15.01.2009 00:00
Izvor: Priopćenje za javnost
D. Požarić
Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske najoštrije osuđuje jučerašnji brutalni fizički napad na 23-godišnjeg Nevena Rauka u Zagrebu, koji je bio žrtva smišljene i organizirane agresije od strane skupine mladića radi svoje deklarirane homoseksualnosti.
Izražavamo žaljenje i zabrinutost činjenicom nasilnog manifestiranja homofobije te napominjemo da Zakon o ravnopravnosti spolova kao i Zakon o suzbijanju diskriminacije zabranjuju svaki oblik diskriminacije na osnovi spolne orijentacije i rodnog identiteta. Republika Hrvatska se krajem prošle godine u UN-u potvrdila kao zemlja koja štiti ljudska prava s obzirom da je uz 65 drugih zemalja kosponzor predlaganja Deklaracije o ljudskim pravima, seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu o kojoj se raspravljalo na Općoj skupštini UN-a 18. prosinca prošle godine.
Fizički napad na osobni integritet Nevena Rauka, koji je uključivao i dokumentiranje tijeka napada fotografskim aparatom očito ukazuje na potrebu intenziviranja aktivnosti usmjerenih ka cilju uklanjanja nasilničkih manifestacija homofobije te podsjećamo da je Ured 2007. godine u suradnji s udrugom Drugi korak u Zagrebu suorganizirao obilježavanje 17. svibnja - Međunarodnog dana borbe protiv homofobije.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti