Osobe s invaliditetom 20 godina u grupi za podršku Zdravog grada Poreč

Zdravlje
06.12.2018 13:56
D. Požarić
Obljetnica uz tortu
Obljetnica uz tortu
U prostorima Zdravog grada 20 godina bez prestanka djeluje grupa za podršku osobama s invaliditetom. U mirnom okruženju savjetovališta, uz stručne voditeljice i potporu svih zaposlenika Zdravog grada radi se na zaštiti mentalnog zdravlja osoba s invaliditetom, pružanju podrške uslijed životnih stresova, teškoća te u suočavanju s bolešću i invaliditetom. Nerijetko, potpora se pruža i njihovim obiteljima.
Teškoće osoba s invaliditetom su specifične, a uglavnom pogađaju samu osobu kao i obitelj. Suočavanje osobe s vlastitom bolešću koja uzrokuje invaliditet, često praćena spoznajom o zauvijek promijenjenom vlastitom stanju, zatim svladavanje strahova, zahtjeva i izazova svakodnevnog života, pronalaženje svog mjesta u obitelji uz istovremeno čuvanje vlastitog integriteta i samopouzdanja, prihvaćanje osobne ovisnosti o članovima obitelji te u konačnici razumijevanje teškoća i članova vlastitih obitelji vrlo je izazovan put kojeg osobe s invaliditetom prolaze. Ponekad taj put svladavaju samostalno te u krugu obitelji, a često je važna stručna podrška kao i podrška grupe koju čine osobe sa sličnim teškoćama i stanjima te sličnim životnim pričama.
Oblik grupnog rada za osobe s invaliditetom zato je izuzetno važan, podržavajući te snažno potiče osjećaj pripadnosti i prihvaćanja od strane drugih ljudi ove osjetljive skupine. Svakog utorka tijekom godine i tako već 20 godina, u Zdravom gradu je dan za grupu podrške osobama s invaliditetom. Baš svakog utorka prostorom odjekuju zvukovi štaka, invalidskih kolica, teških koraka, smijeh , ponekad i suze ali prije svega nada, povjerenje i pripadanje, iskrena ljubav i podrška. I svi se članovi grupe vraćaju, iznimno izostaju, a iz grupe izlaze osnaženi prihvaćajući svoje stanje i suočavajući se spremnije sa životnim izazovima. Neki su tu 20 godina, nekih više nema, neki novi se uključuju ali svi ponavljaju isto „osjećam kao da ovo moj drugi dom“, „sa članovima grupe i voditeljicama mogu podijeliti sreću i tugu, suze i radost, ovdje me razumiju“ ili „dolazit ću dok god mogu“. Članovi obitelji ovih osoba sve svoje obiteljske planove najčešće podređuju terminu grupe i dovoze ih jer im je svima grupa podrška i osnaživanje njihovih dragih iznimno važna.
U utorak, 4.12.2018., je u prostorima Zdravog grada bilo posebno svečano u redovnom terminu rada grupe za osobe s invaliditetom. Obilježeno je 20 godina kontinuiranog djelovanja grupnog oblika podrške za osobe s invaliditetom u savjetovalištu Zdravog grada Poreč, a povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3.12. Tim povodom okupili su se članovi grupe koji se u njoj redovno okupljaju, a pozvani su i članovi grupe koji su nekada ranije bili uključeni u rad grupe ukoliko su bili u mogućnosti odazvati se.
Neki su tu 20 godina, nekih više nema, neki novi se uključuju, neki odlaze i ponovno dolaze ali svi ponavljaju isto „osjećam kao da ovo moj drugi dom“, „sa članovima grupe i voditeljicama mogu podijeliti sreću i tugu, suze i radost, ovdje me razumiju“ ili „dolazit ću dok god mogu“. Uz smijeh i veselje, susret sadašnjih i bivših polaznika programa bio je dirljiv i uzbudljiv. Uz stručne voditeljice grupe Mirjanu Smodek i Branku Kalčić , ravnateljicu Natašu Basanić Čuš i tajnicu Zdravog grada Ljiljanu Bernacu organizirana je zakuska uz tortu i prisjećanje na sve članove koji su u grupu dolazili. I ovoga su puta, osobe s invaliditetom okupljene u grupi riječima i raspoloženjem izrazile svoju snagu, životnu energiju i hrabrost. Pokazuju tako i dokazuju svima kako se uz osobnu snagu i volju te uz podršku, empatiju, razumijevanje i stručnu pomoć lakše mogu nositi sa životom, svladavati životne stresove i psihološke barijere.
Na druženju je dugogodišnje članica ove grupe i pjesnikinja Rada Lalić pročitala svoju pjesmu koja je nastala 16.12. 2014. godine a posvetila ju je upravo ovoj grupi i glasi ovako:
Prije puno, puno godina,
ponovno krenuh u školu,
u novu školu, školu života!
Do tad me nitko tako učio nije.
Terapeutkinje Mirjana i Branka
naučiše me
da se moje JA sasluša,
da na štakama budem vrijedna,
važna i sebi lijepa!
Do tad sam vrednovala samo zdrave,
jer su oni zdravi i drugačiji nego ja.
Mojim terapeutkinjama i sebi
želim,
da naše zajedničko učenje nikada ne završi
i da nas zdravlje uvijek služi!“
Rada Lalić
Zdravi grad Poreč (dp)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti