Osmašima obveza posjeta Vukovaru - na trošak države

Hrvatska i svijet
02.05.2013 16:37
B.Ž.
Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata u Vukovaru (foto: Turnic-ri.skole.hr)
Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata u Vukovaru (foto: Turnic-ri.skole.hr)
Vlada je osnovala Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, javnu ustanovu koja će s početkom školske godine u rujnu 2014. godine sve učenike osmih razreda u dva dana posjeta Vukovaru upoznavati s vrijednostima Domovinskog rata i bitke za Vukovar.
Učenici će u Vukovaru boraviti i do Vukovara putovati na trošak države. Tamo će ih voziti autobusi koji će nositi imena devet brigada i devet gradova stradalnika iz Domovinskog rata, a spavat će u obnovljenoj vojarni.
Posjet Vukovaru za đake će biti obvezan, a cilj je kako je objasnio ministar branitelja Predrag Matić razviti kulturu sjećanja, osigurati suvremeno učenje o Domovinskom ratu, ali i pokrenuti turizam u Slavoniji.
U Vukovaru će djeca učiti o najvažnijim bitkama i operacijama Domovinskog rata, a svaki posjet završit će "školom mira", u kojoj će najznačajniji mirotvorci iz Hrvatske i svijeta djeci govoriti o miru, toleranciji i zajedništvu. Dnevno će u Vukovar dolaziti oko 300 školaraca.
Uz Vukovar, djeca će morati posjetiti i najbližu značajnu ratnu lokaciju u vlastitom zavičaju.
- Ideja nije da se djeci utjeruje istina, nego da se na jedan smireniji, organiziran, civiliziran i pomirljiv način priča o nekim povijesnim činjenicama, u okviru jedne institucije u koju bi dolazila sva djeca iz Hrvatske jednom tijekom školovanja. To je nešto što ne izgleda veliko, ali što je trebalo biti učinjeno prije mnogo godina, kazao je premijer Zoran Milanović.
Ministar Matić pojasnio je da će Memorijalni centar zapošljavati od 60 do 80 ljudi, tvrdi i da je projekt dobio jednodušnu potporu branitelja, a otklonit će se i opravdane primjedbe da se u Hrvatskoj o Domovinskom ratu uči nedovoljno i nekvalitetno. Državu će u prvoj godini Memorijalni centar stajati oko 40 milijuna kuna. (J. MARIĆ/Novi list)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti