Osam porečkih zgrada sa solarnim panelima

Lokalno
30.01.2016 11:12
D. Požarić
1
1
Od 1. rujna 2015. godine Grad Poreč započeo je provedbu EU projekta pod nazivom Life Sec Adapt, a ulogu koordinatora u provedbi navedenog projekta ima gradsko poduzeće Parentium. Cilj projekta koji uključuje jedinice lokalne samouprave iz Hrvatske, Italije, Španjolske i Grčke je jačanje kapaciteta uključenih gradova kako bi se pravovremeno i uspješno rješavale nepogode uzrokovane klimatskim promjenama. Ukupna vrijednost projekta iznosi 24,5 milijuna kuna, od čega je za Istru namijenjeno sedam milijuna kuna, dok je za Grad Poreč osigurano 440 tisuća kuna bespovratnih sredstava iz Europske unije. Uz ta sredstva Poreč je u proračunu predvidio uložiti i dodatnih 320 tisuća kuna.
Nakon što je 2013. godine postao potpisnikom "Sporazuma gradonačelnika", najveće inicijative Europske komisije usmjerene na aktivno uključenje i kontinuirano sudjelovanje jedinica lokalnih samouprava u borbi protiv globalnog zatopljenja, Grad Poreč je izradio strateški dokument pod nazivom Akcijski plan energetski održivog razvoja Grada Poreča.
U protekle tri godine Poreč provodi mjere usmjerene implementaciji obnovljivih izvora energije te povećanju energetske učinkovitosti predviđenih ovim strateškim dokumentom. Dosad su uspješno provedeni projekti obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti na obiteljskim kućama, projekt sunčane elektrane Grada Poreča, kojim su na osam objekata u vlasništvu Grada postavljena fotonaponska postrojenja za proizvodnju električne energije iz energije sunca i solarni sustavi za proizvodnju potrošne tople vode iz energije sunca. Kotlovnica Osnovne škole Poreč projektom je prenamijenjena, te je provedena zamjena energenta lož ulje-zemni plin, dok je, između ostalog, područna osnovna škola Veli Maj doživjela energetsku obnovu, na velikom gradskom parkiralištu postavljena je stanica za punjenje vozila na električni pogon, a projektom Moj Poreč bez azbesta Grad je sufinancirao uklanjanje azbestnih pokrova na području Grada. (E. V.)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti