Osam dana do prve utakmice na SP u novoj dvorani: Po karte u Decumanus ili na internet

Lokalno
08.01.2009 00:00
D. Požarić
Novo sportsko zdanje na Žatiki
Novo sportsko zdanje na Žatiki
Piše Martina DODIĆ
Snimio Milivoj MIJOŠEK
[slika1d]POREČ - Još je osam dana ostalo do početka svjetskog muškog rukometnog prvenstva, a samo dan više dijeli Poreč, jedan od gradova domaćina, od prve utakmice D skupine, koje će se igrati u novoj dvorani na Žatiki. Riječ je o susretu reprezentacija Norveške i Saudijske Arabije, zakazanom za 17. siječnja u 16.15. Kako doznajemo u lokalnom organizacijskom odboru, ceremonija otvaranja u Poreču nije predviđena, kao ni u drugim gradovima, izuzev Splita, gdje prvenstvo dan ranije svečano počinje, ogledom Hrvatske i Južne Koreje.
Porečki organizacijski odbor na čelu s gradonačelnikom Edijem Štifanićem dosad je odradio većinu posla iz svoje nadležnosti; njegovih 10-ak članova svakodnevno se sastaje i dogovara posljednje detalje. Neslužbeno doznajemo da je jedan od većih problema loša komunikacija sa središnjim organizacijskim odborom, iz kojeg Porečani nerijetko dobivaju nekvalitetne i nepravovremene informacije. Od većih radova na i oko dvorane valja još dovršiti novi kružni tok na Žatiki te pristupnu cestu dvorani sa stražnje strane. Sjeverna tribina s 1.500 mjesta trebala bi biti montirana uz staklenu stijenku do kraja ovog tjedna. Na parket rukometnog igrališta majstori ovih dana postavljaju specijalnu plavu podlogu; riječ je o dugim trakama dopremljenim u rolama koje valja spojiti taljenjem i na njih zalijepiti linije igrališta. Taj bi posao, koji koordinira stručnjak iz jedne francuske tvrtke, trebao biti odrađen do sutra. Također, iza golova treba postaviti zaštitne mreže budući da sadašnje ne udovoljavaju potrebama prvenstva.
[slika2d]U prodaju je za porečke utakmice pušteno ukupno 3.100 ulaznica po danu te ih je dosad predano nešto više od polovice, ako je suditi prema internetskim podacima tvrtke Dekod, kojoj je Hrvatski rukometni savez u cijelosti povjerio prodaju karata. Svi zainteresirani mogu ih kupiti putem službene internetske stranice prvenstva (www.croatia2009.com) ili osobno na 14 prodajnih mjesta Tiska diljem Hrvatske, od kojih su dva u Istri. U Poreču je to Tisak u Dekumanovoj 7, a u Puli u Flanatičkoj 1. Bolja mjesta u dvorani Žatika, ona na sjevernoj i južnoj tribini, stoje 300 kuna, dok ulaznica za istok i zapad, za sjedala iza golova, košta dvostruko manje. S jednom ulaznicom se može odgledati sve tri utakmice na rasporedu toga dana, a jedna osoba može kupiti najviše šest karata. Ulaznice bi se nekoliko dana prije početka prvenstva trebale prodavati i na blagajnama svih dvorana gradova domaćina.
Sportski centar Žatika će za trajanja prvenstva biti ograđen montažnom ogradom te će pristup biti dopušten samo onima s ulaznicama ili akreditacijama. Valja imati na umu i da će u istom periodu Žatika biti pješačka zona pa će automobile trebati ostaviti na jednom od gradskih parkirališta; korisno je znati da se na obližnjem, novom parkiralištu kod groblja zimi parkira besplatno.
Glavni gradski trg, Trg slobode, ovih je dana okićen zastavama zemalja sudionica prvenstva. Ovdje će se, pod šatorom, svakodnevno odvijati popratni zabavni sadržaji, a neki gradski kafići već su od gradskih vlasti zatražili produljenje radnog vremena do četiri sata ujutro.
Generalna proba pred prvenstvo, otvorena za građane, zakazana je pak za utorak, 13. siječnja, kada će prijateljsku utakmicu odigrati Rukometni klub Poreč i reprezentacija Brazila, čiji dolazak u Poreč se očekuje dva dana prije toga. Ova utakmica počet će u 18.30 sati.
Novinarski stampedo?
Dolazak u Poreč organizatorima je prijavilo čak 80 domaćih i stranih novinara tiskanih medija i interneta, od kojih 20-ak iz Srbije. Ostali su uglavnom iz drugih zemalja koje igraju u D skupini - Danske, Norveške i Egipta, dok se novinari iz Brazila i Saudijske Arabije nisu javili. S druge strane, dolazak u Poreč su najavili novinari iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Italije, premda te zemlje ne sudjeluju na prvenstvu, a pravi kuriozitet je najavljeni posjet dvaju novinara iz Angole. Svemu tome treba pridodati 38 fotoreportera te nekoliko desetaka televizijskih i radijskih reportera i izvjestitelja, o kojima porečki organizatori zasad nemaju službenih informacija iz središnjice pa se ni ne smatraju odgovornima za moguće organizacijske poteškoće koje bi uslijed toga mogle nastati.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti