OŠ Vodnjan dobila status Međunarodne eko škole

Istra
18.05.2018 09:31
D. Požarić
1
1
Osnovna škola Vodnjan postala je Međunarodna eko škola. Rezultat je to uključivanja Grada i Osnovne škola Vodnjan u Međunarodni program Eko škole na temelju kojeg su u razdoblju od listopada do travnja ove godine učenici i djelatnici škole pod vodstvom ravnatelja Corrada Ghiralda i koordinatorice, učiteljice geografije Goranke Benić, vrijedno odradili svih sedam koraka metodologije Eko škole. Osnovan je Eko odbor, obavljena procjena stanja okoliša, izrađen je plan djelovanja, osnovana Eko patrola koja prati količinu prikupljenog otpada i brine o uređenju škole i njezina okoliša, zatim ugrađeni su sadržaji u sve nastavne planove i programe, redovito se obavještava javnost i mediji, a donesen je Eko kodeks kojega su u potpunosti osmislili učenici škole.
Ulazak u „obitelj“ Međunarodnih eko škola proslavit će se na obilježavanju Dana osnovne škole 30. svibnja s početkom u 19 sati, gdje će svečano biti podignuta zelena zastava.
U sklopu programa prošli mjesec održan je projektni dan kad su vrijedne ruke učenika od prvog do osmog razreda, djelatnika škole i kumova eko škole sadile mlade sadnice smokvi i maslina, uređivale okoliš škole, a u školskom je predvorju postavljen i stol na kojemu su svi mogli vidjeti što se proizvodilo na razini škole u školskoj godini 2017./2018. Osmaši su odslušali predavanje o zdravoj prehrani na temu „zajutrak“ u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo Istarske županije, nakon kojega su u školskoj kuhinji imali priliku i degustirati zdrave zalogajčiće koje je pripremila školska kuharica.
2
2
U projekt su se aktivno uključili i „kumovi“, odnosno sponzori, građevinska tvrtka Masa iz Vodnjana, koja je iskopala rupe za sadnju mladih sadnica, dok je gradsko komunalno društvo Contrada bilo zaduženo za orezivanje oleandera i ostalog ukrasnog bilja u školskom dvorištu.
Cjelogodišnji trud okrunjen je prošlog tjedna u Zagrebu na svečanoj dodjeli povelja i zelenih zastava, gdje su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Enea Codacci, ravnatelj OŠ Vodnjan Corrado Ghiraldo, koordinatorica eko škole Goranka Benić i predstavnica udruge Istarsko iz Vodnjana – Istrian de Dignan, Luana Milotić Bulić. Škola sada treba ugraditi ekološki pristup u sve planove i programe te svakodnevni život učitelja i učenika. Cilj projekta je trajna promjena odnosa prema okolišu i širenje ekološkog pristupa u lokalnoj zajednici. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti