Organizatori Žatiku ipak zaobišli - sutra počinje međunarodni sajam Promohotel

Lokalno
17.03.2009 00:00
D. Požarić
Ivana i Franko Štiković, Vlasta Radoičić i Kornelija Kenđer
Ivana i Franko Štiković, Vlasta Radoičić i Kornelija Kenđer
POREČ - Sutra počinje proljetni Promohotel, međunarodni sajam opreme za turizam i ugostiteljstvo, koji se unatoč ranijim planovima ipak neće održati u novoj dvorani Žatika, već zasad ostaje na starom mjestu, u dvorani Intersport u Zelenoj Laguni. Najavili su to jučer njegovi organizatori, Ivana i Franko Štiković iz tvrtke Studio 053. Radi se o polugodišnjem sajmu čije jesensko izdanje lani nije održano zbog nemogućnosti organizatora da od tvrtke Plava laguna unajme Intersport.
Za proljetni sajam dvoranu su ipak dobili pa će se na nekoliko tisuća vanjskog i unutarnjeg prostora predstaviti 120 izlagača iz zemlje te Slovenije, Italije i Srbije. Promohotel će obujmom biti 30 posto manji od svojih ranijih proljetnih izdanja.
- Turistički sektor proživljava teško vrijeme, što se neminovno odrazilo na nas. Krajem siječnja i početkom veljače najjače smo osjetili pad bukinga - mnoge tvrtke su otkazale dolazak, čak i neki dugogodišnji izlagači. Neki hrvatski sajmovi su i ukinuti pa je velik uspjeh to što će se naš održati, rekao je Štiković.
Na pitanje novinara zašto sajam nije preselio u Žatiku, Štiković je rekao da su posrijedi tehnički razlozi - vanjski prostor je premali i nefunkcionalan, a nasipani prilaz dvorani zbog velikog nagiba terena ne može zadovoljiti zahtjeve većine izlagača.
- Žatika bi, zbog povoljnog položaja u gradu i riješenog parkinga, bila mnogo bolji izbor. Ovaj Promohotel smo isprva planirali u njoj, već smo bili izradili i skice. Potom su nas iz Plave lagune obavijestili da možemo doći u Intersport pa smo se opredijelili za tu varijantu, rekao je Štiković. Nije isključio mogućnost da će se iduće izdanje Promohotela održati u Žatiki, uz napomenu da će to iziskivati mnogo temeljitiju tehničku pripremu. Naglasio je da potencijal nove dvorane za sajmove i slične priredbe još uvijek nije posve jasan. Može li se, i koliko uspješno, u njoj sajmovati, znat će se tek nakon skorašnje Vinistre, prvog pravog testa.
Na pitanje hoće li jesenski Promohotel i ove godine izostati, Štiković je rekao da će to ovisiti o uspjehu sadašnjeg sajma, ali i turističkoj sezoni.
Sajam će po običaju pratiti Promonatura, izložba ekoloških i autohtonih proizvoda Mediterana, u režiji udruge Bio Istra. Sudjelovat će više od 20 proizvođača, prvi put nekolicina iz Dalmacije, a dva sata prije zatvaranja sajma njihove će se proizvode moći kupiti po promotivnim cijenama, najavila je predsjednica Bio Istre Vlasta Radoičić.
O standardu HACCP, uključivanju domaće hrane u turističku ponudu, internetskoj prodaji za turističke agencije i drugim temama bit će govora na okruglim stolovima u popratnom dijelu Promohotela. Hrvatska gospodarska komora, Hrvatske šume i resorno ministarstvo predstavit će nacionalnu kampanju »Drvo je prvo«, koja promiče uporabu drva u kućanstvima, graditeljstvu i javnoj nabavi te turističkom sektoru, što bi trebalo rezultirati većom konkurentnošću domaćih prerađivača drva. Sajam se svečano otvara sutra u 12, a završava u subotu u 17 sati.
M. D.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti