Orade u porečkoj luci

Lokalno
22.09.2004 00:00
Izvor: ep/dp
D. Požarić
1
1
Često puta od ribara čujem kako "ribe drugo ni", da se lovi "sve manje" međutim, ovog je puta malo drugačije.

Šećući se Obalom maršala Tita iliti Rivom ovog sam vikenda uočio grupicu entuzijasta - ribiča koji su svojim štapovima pecali ribu nasuprot parkirališta - bine (u blizini Zagrebačke banke).

Moram vam priznati da sam bio skeptičan u mogućnosti ovih vikend - ribiča koji su s mamcem u obliku kolutića kruha mamili grabežljivice iz dubina. Razuvjerili su me. Prvi dečko s desne strane (na slici) u bijeloj majici, sa svojih petnaestak godina, ulovio je nekoliko "igla", špara i jednu "kraljicu mora" - oradu. Nije to bio velik primjerak, za ribolovačke priče, no s obzirom na korišteni alat i mjesto ulova, orada od 35 dekagrama predstavlja dobru vijest.

Takav ulov u centru Poreča svakako zaslužuje mali članak na lokalnom portalu. Kada uzmemo u obzir stakleničke plinove, uragane, zagađenja i ostale ljudskom rukom izazvane nepodopštine, svakako je lijepo čuti da se orade love u porečkoj luci. Rezultat takvog uspjeha svakako je i niz godina ulaganja u nama nevidljivu gradsku infrastrukturu poput kanalizacijskih kolektora. Mnogi će od vas pomisliti da riba luta, pa tako je i ova zalutala, no sjetite se Pule. U pulskoj je luci, unutar lukobrana, zabranjen izlov još od austrougarskih dana a riba za razliku od školjaka može bježati iz mjesta koja joj ne odgovaraju.

Ako se netko od vas odluči na ribolov kao i ovi mladi ljudi, a da pri tom ulove koju oradu ili brancina težih od 35 dekagrama, neka nam se slobodno jave, promptno ćemo to zabilježiti.
1
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti