Optimizam istarskih hotelijera: na zapadu recesija, u Srbiji - nostalgija

Gospodarstvo
01.03.2009 00:00
D. Požarić
Istra se predstavila originalno dizajniranim štandom - fotografskom mapom Poluotoka
Istra se predstavila originalno dizajniranim štandom - fotografskom mapom Poluotoka
BEOGRAD - Ako na Jadran u ljeto 2009. dođe svaki drugi posjetitelj Sajma turizma u Beogradu koji je uzeo brošure i propagandni materijal na nekom od štandova hotelijera s Hrvatskog primorja, posebno iz Istre i Kvarnera, bit će to najbolji posjet gostiju iz Srbije u posljednjih desetak godina.
- Grčka je Grčka, ali - Jadran je jedan i jedini, dobacuje u prolazu gospođa koja već najavljuje da će »sa suprugom i prijateljima i ove godine u Opatiju«.
Na štandu opatijskog Grand hotela Adriatic pomoćnica direktora marketinga Sanja Dejanović i Dolores Turkalj iz službe za prodaju - nemaju vremena niti sjesti. Prvi put nastupaju na sajmu u Beogradu i vele da je »veći i značajniji od zagrebačkog«, a Srbiju smatraju velikim potencijalnim tržištem.
U hali 1, najvećoj na spomenutom sajmu, posjetitelji - čak i prije ljeta - mogu izravno kročiti u Istru. Originalno dizajniran štand od stotinjak četvornih metara zapravo je fotografska mapa Istre iz ptičje perspektive pa se osjećate kao da surfate na Google earthu jer u dva-tri koraka možete iz Rovinja, preko Poreča i Motovuna stići u Umag i Savudriju. Iako im susjedi preko puta, Egipćani, konkuriraju glasnom muzikom i trbušnim plesačicama koje se smjenjuju na podiju, Istrijani se ne daju ometati. Očito uvjereni da Srbi ne mogu više voljeti piramide i duge pješčane plaže od mirisa i boja istarske obale, okusa vina i delicija te nadasve tradicionalnog gostoprimstva Istrana koje budi nostalgiju
- Srbija i Beograd su jako interesantno tržište, što dokazuje porast broja noćenja gostiju iz ovih krajeva za 30 posto, a to smo postigli s nekoliko malih aktivnosti prošle godine. Pokazalo se da ovo tržište jako dobro reagira iako smo skupi u usporedbi s nekim drugim Srbiji dostupnim destinacijama. Ali, ljudi ovdje znaju cijeniti kvalitetu koju plaćaju i mi im to moramo osigurati. Uz to, osjećamo da ima jako puno nostalgije i emocija - vidimo to skoro pri svakom kontaktu s ovdašnjim stanovništvom. U situaciji kad su naša dominantna tržišta gostiju u recesiji naša šansa je da i ove godine ostvarimo značajan porast noćenja turista iz Srbije. Tim prije jer je Istra kao destinacija za ovo tržište veoma interesantna ne samo po ljepotama, uvjetima i kvaliteti, već i po sigurnosti i mnogo drugih stvari koje neke naše regije još uvijek ne mogu ponuditi, kaže Dario Penko, direktor Turističke zajednice Savudrija, koja prvi put nastupa na beogradskom sajmu turizma.
Optimizam Istrijana, reklo bi se, ne dijele i na štandu turističkih agencija iz srednje Dalmacije, ali se - nadaju. Kažu da imaju znatno manje gostiju iz Srbije od ostalih regija na Jadranu »zbog straha koji turisti osjećaju«, ali istovremeno tvrde da je »taj strah neopravdan jer se može slobodno i normalno putovati«. Kako god, tek najviše upita imaju za otoke, Makarsku i Vodice, a nešto manje za Split.
B. OPRIJAN ILIĆ
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti