Općinski budžet kroji razvoj Funtane

Lokalno
22.12.2008 00:00
D. Požarić
1
1
FUNTANA - Svoj treći i najveći proračun otkako postoji kao samostalna općina Funtana je donijela sa šest glasova vladajuće koalicije HDZ-a i nezavisnih, dok je peteročlana oporba IDS-a i SDP-a glasala protiv, premda ga je u nekim aspektima i poduprla. Budžet za iduću godinu težak je 18,4 milijuna kuna. Ovogodišnji, usporedbe radi, iznosi 11 milijuna.
Prodaja zemljišta uz županijsku cestu prema Poreču trebala bi donijeti dva i pol milijuna kuna, porezi oko 2,8 milijuna, a komunalna naknada oko 2,3 milijuna. Od turističkih zajednica Poreča i Funtane Općina očekuje oko dva i pol milijuna kuna za gradnju šetnice između Funtane i Bijele Uvale. Na ovaj bi zahvat u idućoj godini ukupno trebalo otići više od tri i pol milijuna kuna. Najavljen je početak gradnje dječjeg vrtića preko puta tržnice, opremanje parcele za poticanu stanogradnju, kupnja službenog automobila, nastavak izrade urbanističkih planova Funtane i poslovne zone te pripremni radovi u zoni, kao i početak izrade UPU-a Zelene Lagune. U proračunu su i studije plinofikacije, hortikulturnog uređenja te uređenja Perila. Obnovu bi trebali doživjeti dijelovi Dalmatinske i Istarske ulice, naselje Coki te kapelica i mrtvačnica na groblju.
Načelnik Tomislav Čoga proračun je ocijenio razvojnim i socijalnim, ali i najboljim pokazateljem opravdanosti osnivanja i postojanja Općine, kojoj su u prvo vrijeme stizale crne prognoze.
- Počeli smo prije dvije godine s proračunom od 7,7 milijuna, za koji su naši protivnici govorili da ga nećemo ostvariti, da ćemo bankrotirati, a danas vam predstavljamo proračun od 18,4 milijuna kuna. Možda će netko reći da je prenapuhan, ali mi jako dobro znamo što radimo, rekao je Čoga.
Marin Tonković (IDS) ocijenio je da je načelnik, po običaju, ispričao bajku, da je mjesto glavninu standarda dostiglo prije izdvajanja iz Općine Vrsar te da stvari sada nisu toliko bajne, kao što ni tada nisu bile toliko crne. Izuzmu li se prihodi od prodaje zemljišta, uplate turističkih zajednica za šetnicu te višak iz ranijih godina, naveo je Tonković, proračun zapravo iznosi realnih 11 milijuna kuna.
- Zadovoljan sam što je proračun toliko velik, godina će očito biti dobra, a sve što se učini bit će na korist mještana. No pitanje je hoće li brojke biti ovakve i idućih godina, rekao je Tonković.
- Fali još svemirski program i gradnja skijališta pa bismo doista imali sve. Proračun je izrazito predizborni, ali i koristan za Funtanu, i solidna osnova za nadogradnju, tko god bude vladao nakon izbora, komentirao je Marin Grgeta (IDS). Smatra da se vrtić forsira jer predviđen 1,1 milijun kuna nije ni projekt ni sama investicija. Kritizirao je i početnu natječajnu cijenu zemljišta za gradnju benzinske crpke, koje je Općina nudila za 70 eura. Cijena je, prema njegovom mišljenju, trebala biti dvostruko veća ako je zemljište na Facinki u Poreču postiglo 220 eura.
Odbijena su oba amandmana IDS-a i SDP-a, kojima su tražili da se umjesto na projekt hortikulturnog uređenja planiranih 70 tisuća kuna utroši na strategiju razvoja općine te da se 30 tisuća kuna osigura za pomoć siromašnijim jedinicama lokalne samouprave s područja bivše općine Poreč.
M. DODIĆ
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti