Okrugli stol na temu Izazovi odrastanja u TUŠ Antona Štifanića

Zdravlje
10.12.2012 07:26
D. Požarić
1
1
6. prosinca 2012. u Mjesecu borbe protiv ovisnosti održan je u Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića u Poreču okrugli stol pod nazivom Izazovi odrastanja.
Na jednome su se mjestu okupili stručnjaci iz raznih područja: psiholozi Velimir Todorović i Helena Mitrović iz Zavoda za mentalno zdravlje Pula, Mile Orešković iz Odsjeka za droge MUP-a Istarske županije, Magda Kalčić-Ivić iz Centra za socijalnu skrb Poreč, Sandra Milotti Ašpan iz Zdravog grada Poreč te roditelji učenika naše škole. Moderatorica je bila školska psihologinja Vilma Bednar.
Sudionicima je najprije prikazan kratki dokumentarni film "Ekvinocij" redatelja Mladena Đakovića, nakon čega je Velimir Todorović prisutne upoznao pobliže s rizičnim skupinama djece koja su najizloženija ovisnostima. Mile Orešković iz MUP-a iznio je statističke podatke u sektoru kriminaliteta vezano uz ovisnosti, naročito droge.
Godišnje se broj kaznenih djela u području droga kreće između 1000 i 1200, a kako se u posljednjih 15-ak godina mnogo uložilo u borbu protiv heroina ojačala je prevencija te su smanjeni njegova potražnja i prisutnost. Ono što zabrinjava jest sve niža dob (oko 14 godina) populacije koja koristi tzv. „lake droge“.
Roditelje je najviše zanimalo kakav je bio odgoj djece i mladih ovisnika i što mogu sami učiniti na prevenciji ovisnosti. Zajednički zaključak i roditelja i stručnjaka bio je da treba postaviti granice, uz prava zahtijevati i odgovornost, razvijati kritičnost mišljenja, a prije svega uspostaviti i sačuvati dobar odnos s vlastitim djetetom temeljen na razgovoru i povjerenju.
[videoembed3]

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti