Ogranak Ladonje uskoro i u Svetvinčentu

Istra
13.01.2009 00:00
Izvor: Priopćenje za javnost - LADONJA
D. Požarić
1
1
Inicijativna grupa za osnivanje ogranka Ladonje-saveza za još bolju Istru sastala se u ponedjeljak navečer u Smoljancima s predsjednikom Ladonje i kandidatom za župana Plinijom Cuccurinom. Bio je to treći u nizu sastanaka održanih na području Svetvinčente, a pozivu Ladonje odazvalo se dosada 120 žitelja ovog kraja.
U Smoljancima je predstavljen prijedlog programa rada budućeg ogranka pod okriljem Ladonje, a navljena je i namjera da se na predstojećim lokalnim izborima predstave s nezavisnom listom. O programu rada budućeg ogranka Ladonje govorio je Alen Obrovac koji predvodi incijativnu grupu. U svom izlaganju on je napomenuo kako bi se ogranak Ladonje na ovom području osonovao s ciljem da se što više građana uključi u njegov rada te da se upravo u suradnji sa žiteljima Svetvinčenštine odrede prioriteti njenog daljnjeg razovoja. Neke naznake programa budućeg ogranka mogle su se već čuti na sastanku u Smoljancima, pa tako Obrovac naglašava kako bi Ladonja poticala već postojeći razvoj agroturizama na ovom području, ali se protivi velikoj i neprimjernoj apartmanizaciji i divljoj gradnji tzv. istarskih kuća. Smatraju također kako bi se agroturizam ovog područja trebao uklopiti u Baljansku rivijeru. Obrovac je u svom izlaganju naglasio kako na Svetvinčenštini treba zaustaviti nezakonitu gradnju, ali i prodaju općinskog zemljišta. Smatraju kako je prije svega ljudima s područja Svetvinčenštine potrebno omogućiti povoljni zakup zemljišta kako bi se i gospodarstvo diglo na novu, višu razinu.
No, jedna od glavnih uzdanica razvoja ovog područja, rekao je Obrovac trebala bi biti kulturna baština. Stoga smatra kako bi hitno trebalo nastaviti obnovu kaštela ”Grimani”. Budući ogranak Ladonje na Svetvinčenštini želi više pažnje posvetiti zdravstvu i socijalnoj skrbi, ali i mladeži. Upravo zbog toga smatraju da bi trebalo izgraditi sportsku dvoranu.
Kandidat za župana i predsjednik Ladonje-saveza za još bolju Istru Plinio Cuccurin zahvalio se velikom odazivu žitelja ovog kraja na predizbore koje je Ladonja organizirala u prosincu. Naime, 479 ljudi odazvalo se predizborima, i tako i zorno pokazalo da postoji opravdana potreba osnivanja ogranka Ladonje u Svetvinčentu. Cuccurin je u Smoljancima najavio preznetaciju svog programa za župana 7. veljače. Odgovarajući na pitanja nazočnih govorio je o objedinjavanju javne nabave na području županije, te je ukazao na potrebu stvaranja učinkovitije javne uprave. Osvrnuo se i na potrebu veće koordinacije općina i gradova, te konstatirao kako je važno da razvijeniji gradovi pomažu općinama budući da oni imaju potrebne stručne kadrove.
- Kada bi postojala kvalitetna razmjena informacija među jedinicama lokalne samouprave, onda se ne bi događalo da se prilikom gradnje kanalizacije, što je slučaj i u Svetvinčentu, ne predvidi i gradnja ostalih infrastrukturnih sadržaja poput plina i telefona, rekako je Cuccurin. On je ukazao i na činjenicu da bi se zajedničkom koordinacijom i kontrolom ugovorenih cijena sigurno postigle velike uštede prilikom gradnje.
Cuccurin je i ovoga puta odgovorio na niz pitanja građana.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti