Održano predavanje o zdravom urbanom planiranju

Lokalno
02.07.2015 12:16
D. Požarić
Panel diskusija
Panel diskusija
U Poreču je petu godinu za redom održan seminar Zdravo urbano planiranje. Radi se o edukaciji za predstavnike inženjera tehničkih struka, gradskih uprava, ključne ljude komunalnih poduzeća, psihologe, liječnike i druge stručnjake, odnosno načinu povezivanja predstavnika različitih struka za skrb o zdravlju u najširem smislu.
Seminar je sastavni dio 22. Motovunske ljetne škole zdravlja koja poprima karakter istarske škole zdravlja i realizira se, osim u Motovunu, u najaktivnijim zdravim gradovima Istre. Organizatori ljetne škole zdravlja su Hrvatska mreža zdravih gradova (HMZG), Istarska županija, a za temu zdravog urbanog planiranja nositelj je Zdravi grad Poreč u suradnji sa Zdravim gradom Vinkovci.
Prisutne je uvodno pozdravila koordinatorica Zdravog grada Poreč i zamjenica gradonačelnika Nataša Basanić Čuš, naglasivši kako danas u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) postoje neosporni dokazi da uređenje urbanog prostora, kvaliteta stanovanja, poticanje zdravih životnih navika šetnicama i biciklističkim stazama, sadnja alergenog ili nealergenog bilja te brojni drugi čimbenici itekako utječu na zdravlje stanovnika urbanih prostora. Upravo zbog toga Zdravi grad Poreč u suradnji sa HMZG i Zdravim gradom Vinkovci razvija tematsko područje zdravog urbanog planiranja, top temu EU mreže zdravih gradova. Razgovarajući o temi zdravog urbanog planiranja povezuje se projektiranje prostora i gradnje sa temom zdravlja. Osim toga, kontinuirano se radi na senzibilizaciji stručnjaka i čitave zajednice za odgovornu brigu o životnom prostoru koji utječe na zdravlje.
Među sudionicima skupa ispred Poreča, kao grada domaćina, seminaru je prisustvovao pročelnik Upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, dr. sc. Damir Hrvatin, dipl. ing. arhitekture te brojni porečki, istarski i RH projektanti, predstavnici tehničkih struka, psiholozi i liječnici.
Sudionicima se obratila i koordinatorica Zdravog grada Vinkovci mr. sc. Mandica Sanković, dipl. ing arhitekture, izrazivši zadovoljstvo višegodišnjom suradnjom Vinkovaca i Poreča, ističući značaj suradnje dvaju zdravih gradova u popularizaciji teme zdravog urbanog planiranja te predloživši daljnji rad, suradnju i širenje područja RH na kojima se aktivno govori o značaju zdravog urbanog planiranja. Zahvalila je predavačima, sve redom vodećim stručnjacima iz oblasti arhitekture u RH i njihovom nastojanju da „ApolitikuA“ predstave približavajući se različitim lokalitetima RH.
Pedesetak sudionika ovogodišnje edukacije okupilo se oko centralne teme „ApolitikaA“ – Arhitektonske politike republike Hrvatske 2013.-2020. , Nacionalne smjernice za vrsnoću i kulturu građenja. Predavači su bili poznati stručnjaci iz oblasti tehničkih struka i to predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenje, Hrvatske komore arhitekata te Hrvatske gospodarske komore. Svi predavači naglasili su važnost i značaj društvene svijesti za brigu o okolišu, utjecaju okoliša na zdravlje, kulturi i vrsnoći građenja te naglasili kako je dokument „ApolitikaA“ kojeg su predstavili od iznimnog značaja za RH.
„ApolitikaA“ je dokument koji ima za cilj usmjeravati arhitekturu u RH. Taj dokument trebao bi odrediti naš odnos prema prostoru i kvalitetnim urbanističkim rješenjima koji su prilagođeni potrebama, specifičnostima i tradiciji pojedinih dijelova naše zemlje. „ApolitikaA" zagovara stajalište da je prostor RH naš brend kojeg stručnjaci u projektiranju ali i sve druge strukture te ključne osobe lokalnih, regionalnih i državnih uprava trebaju poštivati.
Cilj dokumenta „ApolitikaA“ je regulirati gradnju i uređenje prostora RH na način da se kao prvi i primarni interes zagovara kvalitetan i zdrav život u prostoru našeg stanovništva bez devastacija, kvalitetnim arhitektonskim rješenjima, čuvanjem zelenih površina, poštivanjem tradicijskih obilježja. To je put koji će osigurati da se u prostoru osjećaju dobro i svi posjetitelji hrvatskih prostora. Naglašeno je da nositelji primjene dokumenta „ApolitikaA“ u svakodnevni rad i život trebaju biti prvenstveno stručnjaci, projektanti, arhitekti , ključni ljudi jedinica lokalne/regionalne samouprave ali i odgovorni građani koji čuvaju i oplemenjuju svoj životni prostor za sebe i buduće generacije.
Dokument „ApolitikaA“, koji je na skupu predstavljen, jedan je od rijetkih dokumenta u RH oko kojeg su se u potpunosti složili predstavnici struke, političke vlasti RH i oporba te bi dokument zaista trebao biti smjernica i vodilja za odgovorno upravljanje prostornim razvojem naše zemlje te svake i najmanje zajednice.
Dokument zagovara da se arhitektonska rješenja u prostoru svake zajednice moraju temeljiti na kvaliteti, obilježjima identiteta sredine, kulturnoj baštini, autohtonom raslinju , običajima. Stoga je sa stručnog skupa, od eminentnih predavača, poslana poruka da se navedenih smjernica „ApolitikeA“ podjednako trebaju pridržavati arhitekti, investitori i predstavnici lokalne ili regionalne vlasti koji odlučuju o urbanističkim planovima i prostornom razvoju svojih gradova, općina i regija. (Zdravi grad Poreč/dp)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti