Održani Dani Vojvodine u Istri

Istra
10.11.2015 08:19
D. Požarić
1
1
Dani Vojvodine u Istri održavaju je bienalno, kao i uzvratna manifestacija Dani Istre u Vojvodini, a zajedno čine centralnu manifestaciju kulturne suradnje dviju regija. Postoje u kontinuitetu još od 2001. godine, kako je prilikom otvorenja ove manifestacije u petak, 6. studenog u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Puli naglasila ravnateljica Istarske kulturne agencije Aleksandra Vinkerlić, zaželjevši dobrodošlicu ovogodišnjim gostima te svim prisutnima.
U ime Istarske županije, glavnog organizatora ove manifestacije, obratila im se zamjenica župana Giuseppina Rajko, naglasivši važnost kulturne suradnje koja je potaknula i mnoge druge sektore na suradnju, posebice gospodarsku.
Predsjednik Sektora za kulturu i javno informisanje Vojvodine Slaviša Grujić istaknuo je srodnost dviju regija te naglasio važnost višejezičnosti i multikulturalnosti Vojvodine, a posebno je izdvojio zadovoljstvo prilikom priprema i samog dolaska u Istru, kao i ugošćavanja Istre u Vojvodini.
Na samom se kraju otvorenja publici obratio i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine u Istri Milan Rašula, posebno zahvalivši konzulu Srpskog konzulata u Rijeci Momčilu Radivojeviću na nazočnosti otvorenju te Istarskoj županiji i IKA-i na organizaciji ovog događaja. Pri tom je istaknuo važnost istarske multietničnosti te najavio neke od nadolazećih projekata s Vojvodinom.
Nakon otvorenje uslijedili su večer poezije i razgovor s vojvođanskim književnikom, pjesnikom i dramatičarem Ottom Tolnaiem, jednim od najistaknutijih živućih srpskih pjesnika, dobitnikom brojnih međunarodnih nagrada za književnost. Autor je publiku u svoj svijet stvaralaštva uveo nizom autobiografskih anegdota, nakon čega je i sam pročitao neke od pjesma iz zbirke Izabranih pjesama pod nazivom „Studije o karfiolu“.
Program je atraktivnim klavirskim koncertom u galeriji Cvajner zaokružio klavirski duet Ingmar piano duo, a na programu je bilo sedam četveroručno odsviranih autorskih skladbi suvremenih srpskih skladatelja klasične glazbe. Duo djeluje od 2005. godine, a čine ga glazbenici i profesori Slobodanka Stević i Aleksandar Grgić.
Dani Vojvodine u Istri započeli su večer prije svečanog otvorenja, u četvrtak 5. studenog, filmskim programom u pulskom kinu Valli. Na programu su bila dva kratkometražna, jedan dokumentarni te jedan animirani film suvremenih filmskih autora iz Vojvodine. Program Dana nastavljen je u subotu navečer, kada je na rasporedu bio umjetnički performance u pulskoj galeriji Makina, te dugo najavljivana izvrsna kazališna predstava Balerine u INK-u i, za kraj, koncert Lazara Novkova and Frame orchestra u caffe baru Mimoza. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti