Održan 43. susret pjevačkih zborova Naš kanat je lip

Kultura
08.06.2015 18:02
D. Požarić
1
1
Susret pjevačkih zborova Naš kanat je lip ove je godine doživio svoje 43. izdanje. Od petka do nedjelje se pjesma 24 zbora orila na nekoliko lokacija porečke starogradske jezgre. Nakon što se posljednjih nekoliko godina odvijala dvodnevno, smotra je ove godine produžena na tri dana, te su se nakon petka i subote, kada se program svjetovnog karaktera odvijao u Istarskoj sabornici, u nedjelju zborovi okupili u Eufrazijevoj bazilici, a na repertoaru su bile pjesme duhovog i biblijskog karaktera.
Svake večeri zborovi su se okupljali na škalinima pred kazalištem sa kojih su otpjevali istarsku himnu „Krasna zemljo“. Prvog su ih dana na svečanom otvaranju u Istarskoj sabornici u ime organizatora pozdravili v. d. ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Ana Čehić Anić, predsjednica organizacijskog odbora Kanta Đeni Dekleva Radaković, zamjenica gradonačelnika Nadia Štifanić Dobrilović i pročelnik županijskog Upravnog odjela za kulturu Vladimir Torbica.
Ovogodišnji je Kanat, koji nastavlja svoju više od četiri desetljeća dugu tradiciju čuvanja istarske ljestvice i značaja istarske autohtone glazbe, okupio oko 660 pjevača. U programu ovogodišnjeg Kanta osim mješovitih pjevačkih zborova i ženskih vokalnih skupina iz Istarske i Primorsko-goranske županije sudjelovala su i tri zbora iz inozemstva: mješoviti pjevački zbor s Konzervatorija „Giuseppe Tartini“ iz Trsta, mješoviti pjevački zbor „Voices“ iz njemačkog Lembecka, te „Tiroler Landesjungendchor“ iz austrijskog Innsbrucka, a gosti su u svom repertoaru izveli i jednu skladbu s istarskim idiomima.
Sve izvođače pratio je i dirigent Neven Radaković koji je nakon izvedbi ponudio svoje mišljenje, a program je vodio dugogodišnji voditelj Vlado Pernić. Zborovi su nakon izvedbi nastupali i na škalinima crkve Gospe od anđela za sve prolaznike i turiste.
Organizatori Kanta su Pučko otvoreno učilište Poreč, Katedra čakavskog sabora, a pokrovitelji Ministarstvo kulture, Istarska županija i Grad Poreč.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti