Odobrena prodaja Nove banke

Hrvatska narodna banka (HNB) danas je na sjednici Savjeta odobrila prodaju većinskog udjela u Novoj banci mađarskoj OTP banci. Prema priopćenju središnje banke, OTP će preuzeti 93,63% vlasničkog udjela u banci koja je nastala spajanjem Dubrovačke, Sisačke, Istarske i Dalmatinske banke. OTP će za udio platiti 236 milijuna eura, a time će dobiti banku sa stotinjak poslovnica i oko 300 tisuća štediša.
Prema privremenim nerevidiranim podacima HNB, aktiva Nove banke krajem rujna iznosila je 5,6 milijardi kuna, u u prvih devet mjeseci banka je ostvarila bruto dobit od 37,76 milijuna kuna. Tomu treba pridodati aktivu Dubrovačke banke, koja se u tom trenutku još uvijek vodila odvojeno, od 3,24 milijarde kuna, i njenu bruto dobit od 39,3 milijuna kuna.
OTP banka je najveća banka u Mađarskoj čija je ukupna konsolidirana aktiva sredinom prošle godine iznosila oko 105 mlrd kuna. Uz 430 poslovnica u toj zemlji ima i gotovo još toliko u Slovačkoj, bugarskoj i Rumunjskoj, gdje je također kupila banke u nekoliko posljednjih godina.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti