Odgovor vijećniku Zennaru: Poseban građanski nadzor nad gradskim trgovačkim društvima samo za velike projekte

Lokalno
17.02.2021 10:04
D. Požarić
1
1
Nezavisni vijećnik Maurizio Zennaro je na sjednici Gradskog vijeća Grada Poreča održanoj krajem listopada prošle godine predložio uvođenje građanskog nadzora u trgovačka društva od posebnog društvenog značaja koja su u vlasništvu većinskom ili suvlasništvu Grada. Kao primjere takvih društava naveo je Uslugu, Odvodnju, Vodovod i Dom za starije i nemoćne osobe
Nezavisni vijećnik  Maurizio Zennaro  je na sjednici Gradskog vijeća Grada Poreča održanoj krajem listopada prošle godine  predložio uvođenje građanskog nadzora  u trgovačka društva od posebnog društvenog značaja koja su u vlasništvu većinskom ili suvlasništvu Grada. Kao primjere takvih društava naveo je Uslugu, Odvodnju, Vodovod i Dom za starije i nemoćne osobe. -Istraživanja potvrđuju da građani nemaju povjerenja u političke stranke, a trenutna upravljačka struktura u društvima od šireg društvenog značaja apsolutno pripada IDS-u i njegovim koalicijskim partnerima. Građanski nadzor bi, primjerice tromjesečno, informirao Gradsko vijeće o stanju, problemima, nedostacima i prijedlozima. Svojim djelovanjem bi proširio demokratsku lepezu i omogućio utjecaj građana radi zaštite građanskih interesa, pojasnio je Zennaro na Vijeću.
[sivacdesno]Zennaro je, kako je pojasnio, prvenstveno mislio na poduzeća poput Usluge u čijoj su upravljačkoj strukturi prisutni samo članovi IDS-a i njegovih koalicijskih partnera.
Gradonačelnik Loris Peršurić odgovorio je Zennaru kako spomenuta trgovačka društva već postupaju u skladu s odredbama cijelog niza zakona i njihovo je poslovanje podložno revizijama. Također svojim nadzornim odborima, skupštinama, gradskom vijeću i povjerenstvima podnose izvješća o radu i godišnja financijska izvješća.
-Na nadležnim se tijelima prezentiraju i raspravljaju sve teme bitne za poslovanje i rad društava, a sve u cilju transparentnosti, odgovornog upravljanja i uspješnog poslovanja, rekao je Peršurić i nastavio da trgovačka društva sve odluke, zakijučke i zakonom propisana izvješća i planove objavljuju na svojim mrežnim stranicama, te su otvorena za upite i informacije građana sukladno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama. Ujedno, građani putem izabranih vijećnika kroz institut vijećničkih pitanja dobivaju tražene podatke i informacije, stoji u odgovoru vijećniku.
Gradonačelnik smatra da bi se inicijativa za osnivanjem građanskog nadzora u trgovačkim društvima mogla razmatrati u slučaju pokretanja značajnijih projekata i investicija od važnosti za identitet i daljnji razvoj grada Poreča. (dp)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti