Od trnja do zvijezda - prigodna izložba povodom 50 godina turizma u Funtani

Lokalno
26.07.2015 09:44
D. Požarić
1
1
U galeriji Zgor murve u Funtani prekjučer je otvorena je fotodokumentarna izložba "Od trnja do zvijezda, autora Roberta Buršića, bivšeg novinara i urednika u "Glasu Istre". Povod je 50 godina organiziranog turizma, odnosno obljetnica osnutka Turističkog društva Funtana 1965. godine.
Izložbu je povijesnim pregledom otvorila direktorica Ureda Turističke zajednice Funtana Ana Milohanović Čehić. Autor je na šesnaest panoa riječima (hrvatski, talijanski, njemački, engleski) i fotografijama u kronološkim cjelinama prikazao put pozicioniranja Funtane na turističkoj karti Istre i Hrvatske.
O danima stvaranja Turističkog društva Funtane i programu rada emotivno je govorio Bartol Borovac, prvi tajnik Turističkog društva. Zanimljivo je napomenuti kako je u tom kratkom i jednostavnom programu na prvome mjestu bila briga o čuvanju povijesnih spomenika u mjestu, prirodnih karakteristika i ostalih znamenitosti, a i galeriju Zgor murve utemeljila je i otvorila upravo Turistička zajednica Funtane.
2
2
Bio je to, napomenuo je Borovac, doista pionirski poduhvat, jer selo nije imalo vode, asfalta, nito ostalu infrastrukture potrebnu za prihvat sve brojnijih gostiju. Sami su inventivno, "uradi sam" sistemom, u autokamp Puntica (prvi smještajni objekt u mjestu), s obližnjih izvora žive vode hidroforima dovukli vodu. Borovac nije zaboravio spomenuti da je spiritus movens svekolikoga razvoja Funtane bio nedavno preminuli Atilio Tomac.
Događaj je glazbenim nastupom upotpunila kantautorica, glumica i scenska umjetnica iz Rapca Elvis Lovrić. Svoj je nastup Kolajne od versi i kanta započela sugestivnom izvedbom pjesme "Draga nan je zemlja".
Izložbu možete razgledati svake večeri do 20. kolovoza. (dp)
3
3
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti