Od antike do modernog turista

09.05.2018 18:02
(t.h.)
1
1
Znanje se najbolje utvrđuje nastavom uživo pa smo u sklopu predmeta Ribarstvo posjetili Limski kanal, gdje se od pamtivijeka uzgajaju školjke. Limski kanal je dug deset kilometara. Njegov krajolik je zaštićen od 1964. godine te je zabranjena vožnja motornim vozilima, ronjenje i ribolov. Lim uz Ston je najpoznatiji hram za uzgoj školjaka. Osim njih tu su još i Raški zaljev, ušće rijeke Krke i Pulski zaljev.
Samo ime Lim dolazi od latinske riječi limes, što znači granica. U doba rimskog imperija Lim je odvajao dvije tadašnje rimske provincije, sadašnje gradove Pulu i Poreč. Svjetski poznati Lim je bio i set za snimanje filma Vikinzi. Lim očarava svojom ljepotom i meka je za turiste, koji dolaze uživati u prirodnim ljepotama i degustacijama Istre i mora.
Dolaskom u Limski kanal, ljubazno nas je primio na kratku edukaciju o uzgoju školjaka, Emil Sošić , trenutno jedini uzgajivač školjaka. Svoje poduzeće Istrida d.o.o. otvorio je 2003. Godine, ali uzgojem školjaka bavi se od svoje 14. godine. Uzgoj školjaka je punosustavni, što znači da se bavi svim fazama, od mriješćenja, nasađivanja, berbe do tržišta. Uzgaja nekoliko vrsta školjaka kao što su: kamenice, dagnje, prnjavice i kunjke. To je jedan veoma unosan posao kako nam je i sam rekao. Potražnja je puno veća od ponude pa sve proda i prije nego što proizvede.
Kada je počeo s uzgojem 2003 godine sve je radio ručno, što je bilo veoma teško i zahtjevno, ali s vremenom je uspio nabaviti novije strojeve koji su mu znatno olakšali posao. Do sada je radio na splavi, ali je uz pomoć poticaja uspio nabaviti novi brod izrađen po njegovim željama to jest potrebama za rad. Uzgoj školjaka je težak i zahtjevan posao. Mortalitet, a to su gubitci, pogotovo kod kamenica, zna biti jako velik, stoga treba imati jaku volju i biti tome vrlo posvećen. Svakoj školjci se moraš od samog začeća posvetiti i treba svaku posebno zaštiti od riba koje se njima hrane. Prema riječima Emila Sošića dagnje su low-cost proizvod i možemo ga usporediti s piletinom, dok su kamenice luksuzna roba te ih uspoređujemo s biftekom. Uvjerili smo se probom svježih kamenica iz mora. Za prvi put nije loše.
Ovaj čovjek snažne volje ostavio je snažan dojam na nas. Većina ljudi bi odavno digla ruke od ovog posla. Dok je Istra poznata po vinogradima i maslinicima, ideja o uzgoju školjaka je vrlo interesantna ne samo zbog zarade već i zbog drugačije vrste rada, rada na moru. Vidjeli smo da se u poslu može uživati i raditi sa zadovoljstvom i ljubavlju. Svjesni smo koliko razni uzgoji mogu utjecati na nježne i vrlo osjetljive ekosustave pa se nadamo da će se i ubuduće voditi računa o očuvanju očaravajuće prirode Istre za mnoge nove generacije domaćih ljudi, kao i turista.
Emilija Maurović, učenica 3. agro.

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti