Od 165 potpora za bazene u Istru stiglo dvadesetak

Gospodarstvo
18.06.2015 08:05
D. Požarić
(Tom Dubravec / CROPIX)
(Tom Dubravec / CROPIX)
Ministarstvo turizma objavilo je rezultate o dodjeli sredstava za sufinanciranje bazena za privatne iznajmljivače. Tako će Hrvatska u sljedećoj sezoni biti bogatija za još 165 bazena, čiju će izgradnju i opremanje sufinancirati Ministarstvo turizma.
Od tog broja dvadesetak njih je iz cijelog područja Istre. Inače, svaki je iznajmljivač za gradnju bazena većeg od 30 kvadrata dobio potporu od 40 tisuća kuna. Ministarstvo turizma za ove je potpore izdvojilo 6 milijuna i 600 tisuća kuna, a na natječaj je stiglo 268 prijava.
- U skladu s programom Hrvatska 365, čiji je cilj produljenje sezone, Ministarstvo turizma i na ovaj način pomaže privatnim iznajmljivačima da produlje turističku sezonu u svojim objektima. Ako znamo da je razdoblje popunjenosti objekata s bazenom 30 posto duža, nego onih bez bazena, možemo govoriti da je riječ o vrlo konkretnoj potpori privatnim iznajmljivačima. Vjerujemo da će do 2020. godine biti izgrađeno i više od tisuću bazena, čime će Hrvatska postati konkurentnija i kvalitetnija turistička destinacija, naglasio je ministar turizma Darko Lorencin.
Programom "Konkurentnost turističkog gospodarstva" po prvi je puta omogućeno sufinanciranje izgradnje bazena u domaćinstvima (iznajmljivači u privatnom smještaju). Tako Ministarstvo turizma putem mjere A4 ovoga programa sufinancira objekte u domaćinstvu (soba, apartman, studio apartman, kuća za odmor, kamp u domaćinstvu) za izgradnju i opremanje isključivo novih bazena, minimalne vodene tlocrtne površine 30 kvadrata za vanjske bazene i minimalne vodene tlocrtne površine 20 kvadrata za unutarnje bazene (unutar čvrstih objekata), uz uvjet da uz planirani bazen podnositelj zahtjeva mora imati registrirane minimalno 3 sobe (odnosno 6 stalnih kreveta) ili 4 smještajne jedinice (odnosno 12 gostiju) u kampu. Podnositelj zahtjeva mora imati registraciju "Objekta u domaćinstvu" do dana podnošenja prijave, kategorije 3 ili više zvjezdica, te podmirene sve obveze , odnosno boravišnu pristojbu i turističku članarinu.
U zadnje dvije godine Ministarstvo je sufinanciralo izgradnju 238 bazena. U 2013. godini su putem programa "1.000 bazena za hrvatski turizam" dodijeljena sredstva za 49 bazena. Te godine na natječaj su se mogla javljati samo trgovačka društva (d.o.o.) i obrti.
Prošle godine, sufinanciranje izgradnje bazena provodilo se u sklopu paketa mjera, odnosno programa Konkurentnost turističkog gospodarstva te je odobreno 169 bazena za privatne iznajmljivače i još 20 bazena kroz druge mjere za d.o.o. i obrte. (B. BAN)
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti