Obrat u slučaju zlostavljanja maturantica u Lanterni: Prijavljeni austrijski zaštitari; brojne djevojke istupaju sa svjedočanstvima

Crna kronika
16.07.2021 09:53
Foto: Croatia.hr
Foto: Croatia.hr
Nakon vijesti koja se prošilira austrijskim i hrvatskim medijima o seksualnom zlostavljanju austrijskih maturantica na poluotoku Lanterna kod Poreča , koje su navodno počinili zaštitari, iz austrijske tvrtke koja je organizirala putovanje X-Jam stigla je službena informacija da su prijave podignute protiv austrijskih zaštitara koji su bili u pratnji maturantima, prenosi Index.hr .
– Izražavamo žaljenje zbog događaja, podnijeli smo prijave protiv austrijskih zaštitara, naših zaposlenika, koji su osumnjičeni za incident. Žalimo zbog negativnih događaja koji su se dogodili tijekom velikog maturalnog putovanja u Hrvatsku", rekao je vlasnik X-Jama, dr. Aleksandar Knechtsberger, a prenosi Index.hr.
X-Jam je, nakon što je priča izašla u javnost, tvrdio da nije bilo silovanja i da nijedna optužba nije potvrđena.
– Tim X-Jama nadgleda rad zaštitarskog osoblja. Postoji opsežan i detaljan sigurnosni koncept za ovo maturalno putovanje. Oko 300 zaposlenika na X-Jamu brine se za dobrobit i sigurnost gostiju, tvrdili su tada.

U tijeku istraga, javljaju se brojne djevojke

Hrvatska policija je je na temelju prijava utvrdila sumnju da je 19-godišnjak 7. srpnja silovao mlađu punoljetnu žensku osobu. I žrtva i počinitelj su austrijski državljani na maturalnom putovanju, a osumnjičeni je po dovršetku istrage, priveden u zatvor, izvijestila je medije glasnogovornica PUI Suzana Sokač.
Index.hr neslužbeno doznaje kako je žrtva silovanja bila 18-godišnja djevojka iz Austrije. Također neslužbeno prenose kako se u oba slučaja radilo o zatvorenim eventima namijenjenim austrijskim maturantima te da je u drugom slučaju involviran zaštitar, austrijski državljanin.
Ostali austrijski mediji pišu o spolnom zlostavljanju maturantica u Hrvatskoj. Ističu kako su jučer u internetski poštanski sandučić 18-godišnjeg austrijskog maturanta, inače otkrivača spolnog zlostavljanja Bastiana K., gotovo svake minute stizale potresne ispovijedi djevojaka koje su bile seksualno uznemiravane od zaštitara.

Maturantica završila na intenzivnoj u Puli

Jedna maturantica je za austrijski list Heute opisala što joj se dogodilo u Istri, prenosi Index.hr .
– Bila sam 2. srpnja sa zaštitarima na Hip-Hop-Stage Festivalu. Jedan od njih mi je dao nešto za popiti. Nešto kasnije počela sam se savijati od grčeva i više sam puta povraćala. Umjesto da su pozvali hitnu sanitetsku pomoć, jedan od zaštitara me je zgrabio za ruku i pokušao na silu odvući u moju sobu", ispričala je 21-godišnja Sophie iz Gornje Austrije.
Heute navodi kako je kratko nakon konzumacije pića Sophie pozlilo i da više nije znala za sebe, a osvijestila se tek u jedinici intenzivne njege u klinici u Puli, gdje je dovezena sa znakovima trovanja.

Bilo je i zaraženih koronom, ali i rasističkih ispada

Organizator X-Jama je Austrijskoj press agenciji (APA) jučer potvrdio da je ukupno 65 sudionika maturalnog putovanja zaraženo koronom . U dvoje zaraženih infekcija se još uvijek mogla otkriti tijekom X-Jama, a njih 63 je dobilo pozitivne testove nakon povratka u Austriju.
Der Standard je, pak, objavio tvrdnje austrijskih maturanata s društvenih mreža, u kojima se navodi da su zaštitari izudarali jednog mladića jer je bio tamnoput, što tumače kao rasizam.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti