Novi vidikovac u Limskom kanalu

Lokalno
27.04.2018 11:38
D. Požarić
Novi vidikovak iznad Limskog kanala
Novi vidikovak iznad Limskog kanala
Novi vidikovak iznad Limskog kanala
Ovog će ljeta posjetitelji, izletnici i biciklisti koji se zapute stazom od vrsarskog aerodroma u pravcu šume Kontija moći uživati u novom pogledu na Limski kanal. Nedavno je, naime, dovršeno postavljanje vidikovca kao dijela tematske staze sv. Romualda koja kroz svojih 9.5 kilometara i pet interpretacijskih točaka povezuje Vrsar i Kloštar, odnosno crkvu Sv. Marije od Mora i samostan sv. Mihovila.
Staza sv. Romualda uređuje se kroz projekt Enjoyheritage u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014–2020. Kroz ovu tematsku stazu razvija se integralni koncept prezentacije bogate prirodne i kulturne baštine u svrhu njene valorizacije i zaštite, istovremeno obogaćujući turističku ponudu, kaže Manuela Hrvatin, voditeljica projekta Enjoyheritage.
2
Do kraja provedbe projekta, u lipnju 2019 godine, bit će postavljene informativne table, drveni artefakti i oprema, nabavljeni električni bicikli, izrađena maketa obnove samostana te povezano svih 5 interpretativno-informativnih točaka staze: crkva Sv. Marije od Mora i mozaici, vidikovac nad Limskim kanalom, maslinici, šuma Kontija i samostan sv. Mihovila u Kloštru.
Novopostavljeni vidikovac je druga točka staze sv. Romualda, osmišljen tako da posjetitelje približi Limskom kanalu, jedinstvenom prirodnom fenomenu zapadne obale Istre. Lokacija vidikovca se nalazi u zoni zaštite značajnog krajobraza, a točka na kojoj je vidikovac postavljen odabrana je tako da privuče pogled posjetitelja kroz raslinje u smjeru kanala, kako bi se na samom kraju vidikovca omogućio predivan pogled na ušće, s laganim osjećajem „lebdenja“ iznad postojećeg raslinja.
Konstrukcija vidikovca polazi od ideje lovačkih osmatračnica, s tom razlikom da se ne razvija vertikalno, već horizontalno, pa se za lokaciju koristi prirodan pad terena. U izradi vidikovca korišteni su materijali s minimalnim utjecajem na okoliš, pretežito drvo. (dp)

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti