Nove mjere Programa ruralnog razvoja - dobrobit životinja za govedarstvo, svinjogojstvo i peradarstvo

Gospodarstvo
11.05.2018 09:19
D. Požarić
Ilustracija (pixabay)
Ilustracija (pixabay)
Ministarstvo poljoprivrede omogućilo je korištenje nove mjere Programa ruralnog razvoja RH (M14) – Dobrobit životinja i to za govedarstvo, svinjogojstvo i peradarstvo. Cilj mjere je osigurati poboljšane standarde u hranidbi, uvjetima smještaja, pristup ispaši i ispustu u uzgoju životinja.
Pravilnikom o izmjenama i dopunama Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2018. godinu ta je mogućnost uvrštena u jedinstveni zahtjev za potporu, kojeg poljoprivrednici svake godine podnose preko AGRONETA-a Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Pravo na potporu za mjeru 14 - Dobrobit životinja - ostvaruju poljoprivrednici koji imaju minimalno četiri uvjetna grla goveda, odnosno pet uvjetnih grla peradi i svinja.
Koeficijent za izračun uvjetnih grla za mjeru 14 nalazi se u tablici pravilnika (na kraju ovog teksta). Planirana financijska sredstva za ovu mjeru iznose 15 milijuna kuna. Poljoprivrednici koji žele primati potporu za ovu mjeru imaju obvezu završiti besplatnu izobrazbu iz područja dobrobiti životinja u trajanju od četiri sata. Izobrazbu će provoditi Hrvatska poljoprivredo-šumarska savjetodavna služba.
Zahtjev za mjeru Dobrobit životinja može se podnositi u podružnicama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju od jučer, a svi oni koji su već podnijeli zahtjev mogu napraviti dopunu. Kako bi informirala poljoprivrednike, Agencija će poljoprivrednim gospodarstvima koja su potencijalni korisnici ove mjere, a kojih ima oko 15 tisuća, poslati detaljne upute o mogućnostima i uvjetima korištenja mjere te rokovima za prijavu potpore.
-Od sada uzgajivači svinja, peradi i goveda imaju priliku povući dodatna sredstva za poboljšanje uvjeta držanja i uzgoja stoke na svojim farmama. Osigurali smo 15 milijuna kuna za ovu mjeru u ovom programskom razdoblju i nadam se da će naši uzgajivači ući u bar jedan od ovih modela dodatne potpore za životinje, izjavio je ministar Tomislav Tolušić. (dp)
Preuzimanje: [dok1]
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti