Nova željeznička linija iz Trsta do Rijeke

Gospodarstvo Hrvatska i svijet
25.04.2024 08:29
Izvor: Hrvatska radiotelevizija
D. Požarić
Nova željeznička linija od Trsta do Rijeke
Nova željeznička linija od Trsta do Rijeke
Izvor: HRT Screenshot
Rijeka i Trst od jučer su povezani izravnom putničkom željezničkom linijom. Vlak će ujutro voziti iz Trsta, a navečer iz Rijeke. Radi se o pilot projektu prekogranične suradnje kojim se želi bolje povezati ruralna, periferna i prekogranična područja Italije, Slovenije i Hrvatske. Trajat će do kraja rujna, no svi se nadaju da će vlak prometovati i nakon toga, javlja HRT .
Vlakovi na relaciji Villa Opicina Rijeka Villa Opicina prometovat će od danas do kraja rujna , a polazit će iz Trsta, odnosno Villa Opicine u 7,50 sati, dok je povratak iz Rijeke predviđen za 18,25 sati.
Vlak će stajati i prihvaćati putnike na kolodvorima Opatija Matulji i Šapjane u Hrvatskoj te u Ilirskoj Bistrici, Pivki, Divači i Sežani u Sloveniji.
Riječ je o višesustavnom elektromotornom vlaku u vlasništvu Slovenskih željeznica, kapaciteta 235 sjedala, koji ima mjesta za bicikle i dječja kolica te osiguran ulazak osoba s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću.
Cijena karte za vožnju od Ville Opicina do Rijeke je osam eura, a povratne karte 16 eura. Za dijete od 6 do 12 godina cijena je četiri eura, a prijevoz djece do šest godina je besplatan. Za prijevoz bicikla treba platiti pet eura, a u vlaku omogućen je besplatan Wi-Fi.
- Ima dovoljno mjesta za bicikliste, niskopodan je, ima wi fi, dobar informacijski sistem, sve što treba danas za putnike da putuju na ugodan način, kaže Darja Kocjan , direktorica SŽ putnički promet.
Iz HŽ-a ističu da će nova linija kvalitetnije povezati ruralna, periferna i prekogranična područja Italije, Slovenije i Hrvatske, tj. da je riječ o jednoj od šest pilot-aktivnosti, koja se realizira u sklopu projekta SUSTANCE, a u okviru Programa transnacionalne suradnje Interreg Središnja Europa.
Projektni partneri su Izvršno tajništvo Srednjoeuropske inicijative, SŽ Potniški promet i HŽ Putnički prijevoz.
- Odlučili smo financirati ovaj projekt jer smo željeli povezati tri zemlje središnje europe i poboljšati prekograničnu suradnju, ističe Winfried Ritt, projekt menadžer Interreg Central Europe.
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti