Nova e-mail histerija: "plaćajte račune na vrijeme, inače ode 300 kuna!"

Hrvatska i svijet
03.12.2012 11:44
D. Požarić
1
1
Nepoznavanje zakona i ishitrene, nervozne reakcije nazovistručnjaka dostigli su svoj vrhunac kad je narod "otkrio" e-mail. Hoaxi ili masovno širenje obmane često su u funkciji nekakvog psihološkog poremećaja kod osoba koje ih započinju, a šteta koju oni proizvode u vidu panike može biti nemjerljiva.
Jedan od takvih hoaxa je i lančani e-mail koji se već nekoliko tjedana širi Hrvatskom, u kojem originalni pošiljatelj "iz pouzdanih izvora" (a kako drugačije?!) tvrdi da je "stupanjem na snagu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi od dana 01.10.2012. prema odredbama čl. 13., dužnik koji zakasni s ispunjenjem novčane obveze, dužan, bez potrebe da ga vjerovnik na to pozove, vjerovniku platiti posebnu naknadu u svoti od 300 kuna.  Ovo pravo vjerovnika na posebnu naknadu utvrđenu u fiksnoj, paušalnoj svoti pritom ni na koji način ne umanjuje, ograničava niti isključuje pravo vjerovnika na naknadu štete zbog dužnikova zakašnjenja."
U prijevodu to znači da je račun koji ste ispostavili nakon 1.10.2012., sa određenom valutom, na koji Vam nitko nije izjavio prigovor, u suštini ugovor koji je do određenog datuma trebao biti plaćen. Ako nije, prvih 300 kuna kojih vam bude plaćeno nakon tog datuma, imate pravo smatrati plaćanjem posebne naknade! To ne umanjuje vaše pravo da na taj račun dodatno još obračunate i zateznu kamatu od 15%. Zato se navodno "očekuju ogromne naplate tih posebnih naknada od strane HEPa, T-coma, VIP-a, Plinare ... obratite pažnju i na plaćanje svojih obveza jer će ovo navodno biti odmah obračunato na računu (na što imaju i zakonsko pravo)" kaže novi hoax Made In Croatia.
Nakon što smo od nekoliko pošiljatelja primili takav histerični "poziv na akciju" provjerili smo o čemu se radi i otkrili da je Regionalna organizacija zaštite potrošača na svojoj web stranici pojasnila kako je jasno da se radi o manipulaciji i izvlačenju jednog stavka iz jednog članka Zakona, vjerojatno s političkim ciljevima. Naime, sporni članci određuju ispunjenje novčanih obveza među poduzetnicima, što je potpuno jasno napisano u zakonu u kojem je razvidno da se radi isključivo o međusobnim odnosima poduzetnika i osoba javnog prava (pravne osobe) te poduzetnika.
Ovdje nema spomena odnosa trgovac – potrošač, kaže u svom komentaru predsjednik Organizacije "ROZP" Željko Tomašić, zaključujući: "Ne znam odakle ta panika, jer konstatacija da se očekuju ogromne naplate  posebnih naknada jednostavno ne stoji. To je školski primjer dezinformacije javnosti s namjerom stvaranja panike."
Organizacija „ROZP“ poziva da sve koji šire takvu paniku i defetizam prijavite najbližoj policijskoj postaji usmeno ili elektroničkom poštom.
Cijeli komentar možete pročitati ovdje .
Evo i sadržaja histeričnog e-maila:
P O Z O R GRAĐANI - PROČITATI ,
IZNIMNO VAŽNO UPOZORENJE SVIMA - PRIPREMA SE BESRAMNA AKCIJA KONAČNE I POTPUNE PLJAČKE OSIROMAŠENOG STANOVNIŠTVA PUTEM ZAKONA DONESENOG (OPET U TIŠINI I SKRIVENO OD JAVNOSTI) NA SJEDNICI 28. rujna 2012. godine.
ŠALJITE DALJE I OBAVIJESTITE PRIJATELJE I POZNANIKE!
Stupanjem na snagu Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, od dana 01.10.2012. prema odredbama čl. 13., dužnik koji zakasni s ispunjenjem novčane obveze, dužan je, bez potrebe da ga vjerovnik na to pozove, vjerovniku platiti posebnu naknadu u svoti od 300,00 Kn.
Ovo pravo
vjerovnika na posebnu naknadu utvrđenu u fiksnoj, paušalnoj svoti pritom ni na koji način ne umanjuje, ograničava niti isključuje pravo vjerovnika na naknadu štete zbog dužnikova zakašnjenja.
Sad na razumljiv način!
Račun koji je ispostavljen NAKON 01.10.2012., sa određenom valutom, na koji Vam nitko nije izjavio prigovor, je ugovor koji je do određenog datuma trebao biti plaćen. Ako nije, prvih 300,00 Kn kojih vam bude plaćeno nakon tog datuma, imate pravo smatrati plaćanjem posebne naknade! To ne umanjuje Vaše pravo da na taj račun dodatno još obračunate i zateznu kamatu od 15%
Očekuju se ogromne naplate tih posebnih naknada od strane HEPa, T-com, VIPa, plinare, komunalnih naknada, HTV pretplate i sl. obratite pažnju i na plaćanje svojih obveza jer će ovo navodno biti odmah obračunato na računu (na što imaju i zakonsko pravo)
Primjer: Primili ste račun za odvoz smeća u iznosu od 46,00 kn s valutom plaćanja 15.11.2012.
Ukoliko ste platili 16.11.2012. uplata se ima smatrati kao uplata dijela posebne naknade i po tom računu ostajete dužni 254 kn za posebnu naknadu te svih 46 kn za račun. jednako tako će se dogoditi sa svim računima koje ste platili sa zakašnjenjem.
Dakle, ako ste 10 kućnih računa (T-com, komunalne usluge, max tv, plinara, HTV pretplata, HEP i sl. platili i s jednim danom zakašnjenja (ili ih niste platili) vaš kućni budžet biti će opterećen s novih NEPOSTOJEĆIH I OGROMNIH 3.000 kn.
Kad ovaj zakon krene u primjenu SVI SMO GOTOVI , a rok za primjenu tog zakona je već počeo!
Iznimno su agresivni i uspješni u nastojanju da unište društvo i narod koji im je ukazano povjerenje.
Zašto šuti oporba?
Zašto šute ljudi koji sebe doživljavaju "moralnim vertikalama" u Hrvatskom Saboru i društvu općenito?
Zašto šuti "predsjednik pravednik"?
Zašto šute mediji?
Zato što su svi zajedno dio istog projekta manipulacije!
Ja ne mogu i ne smijem šutjeti !
Nemoj ni Ti !
© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti