Nižim naknadama do pet tisuća kuna uštede

Lokalno
26.03.2009 00:00
D. Požarić
Dario Baldaš
Dario Baldaš
Dario Baldaš
Iako je lokalna samouprava u 2008. ušla s planovima da proda zemljišta i zgrada za gotovo četiri milijuna kuna i time, među ostalim, financira gradnju javne kanalizacije, završila ju je s kasiranih 700 tisuća kuna od prodanog zemljišta i 120 tisuća od prodaje zgrada, što je znatno manje i od rebalansom skresanih iznosa.
Vijećnici su za deset posto smanjili naknade sebi te članovima poglavarstva i radnih tijela kao svojevrsnu antirecesijsku mjeru. Koeficijent za obračun naknade načelniku sada je 1,17 umjesto 1,30, a njegovom zamjeniku 0,45 umjesto 0,50. Množi se s neto iznosom prosječne plaće u općinskoj upravi prethodnog mjeseca koja je u veljači iznosila oko šest tisuća (za načelnika razlika iznosi oko 800, a za zamjenika 300-ak kuna). Članovi poglavarstva po odrađenoj sjednici više neće dobivati 400 nego 360 kuna; naknade vijećnicima snižene su na 225, a članovima odbora na 153 kune. Elio Pilat, u poglavarstvu zadužen za proračun i financije, opomenuo je prisutne da ušteda neće biti velika jer će se struktura lokalne administracije nakon svibanjskih izbora ionako promijeniti ukidanjem poglavarstava i profesionalizacijom načelnika.
Elio Pilat
Vižinadsko vijeće će u sadašnjem sastavu zasjedati još jednom te je Pilat apelirao na što skorije donošenje rebalansa proračuna, svakako prije no što vijećnicima istekne mandat. To se, prema zakonu o izboru članova lokalnih predstavničkih tijela, događa danom objave Vladine odluke o raspisivanju lokalnih izbora.
- Moglo bi nam se dogoditi da se vijeće u novom sazivu ne sastane do lipnja, a proračun za tekuću godinu je potpuno nerealan, komentirao je Pilat. Podsjetimo, ovogodišnji budžet u iznosu od 11,7 milijuna kuna rekordan je u povijesti općine, više no dvostruko veći od lani ostvarenog, a od prodaje nekretnina predviđa se čak pet milijuna kuna.
- Iako je prodaja nekretnina zakazala, optimistično gledam na drugi dio godine kada bismo mogli prodati neke građevinske parcele u Zabregima, čiji status upravo rješavamo. Valja reći da smo, osim prodaje nekretnina i radova na groblju u Božjem Polju koji će biti odrađeni u ovoj godini, lani odradili sve što smo si zacrtali. Gradnja kanalizacije ide dalje, odradili smo prethodnu raspravu za Detaljni plan uređenja starogradske jezgre te dogovaramo izdavanje manje publikacije o životu Carlote Grisi, naveo je među ostalim načelnik općine Dario Baldaš.
M. DODIĆ

Fotogalerija

© 2003 - 2024 Parentium Media - Hosted by Plus.hr
Ova stranica koristi kolačiće radi pružanja boljeg korisničkog iskustva. Izjava o privatnosti